СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА ОД ЗЛОГЛАСНЕ РАЦИЈЕ У ГРУБИШНОМ ПОЉУ

Latinica

БАЊАЛУКА, 26. АПРИЛА - На данашњи дан прије 70 година, свега двије седмице након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/, на подручју Грубишног Поља у западној Славонији ухапшено је 504 лица српске националности, од којих се 487 никада није вратило.
"Под изговором да Срби котара Грубишно Поље спремају `ђурђевдански устанак`, на иницијативу тамошњег жупника Петра Сивјановића из Загреба је у Грубишно Поље у предвечерје 26. априла 1941. године возом стигло око 120 хрватских усташа, на челу са `емигрантима`, шефом загребачке усташке полиције Ивицом Шарићем и Еугеном Кватерником", рекао је Срни предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941." Душан Басташић, чијих су двојица дједова и стриц били међу ухапшенима, који се никад нису вратили.
У договору са тамошњим повјереником МУП-а НДХ адвокатом Лујом Стахуљаком и "предстојником" Зориславом Микићем, у ноћи између 26. и 27. априла похапшено је у својим кућама 504 православних Срба.
У сточним "Г" вагонима 27. априла пребачени су у "Загребачки збор", а након тога у логор "Даница" код Копривнице, чији су били први затвореници.
Крајем јуна 1941. године, превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана. Током јула њих 487 побијено је на Велебиту, изнад мјеста Трибањ Крушчица, у дијелу комплекса усташких логора Госпић.
На жељезничкој станици у Грубишном Пољу породице побијених постављале су спомен-плоче, које су уништене 1971. и 1991. године и до данас нису обновљене.
На педесетогодишњицу страдања 1991. године служен је у Грубишном Пољу парастос, одржан комеморативни скуп и у парку постављен камен-темељац за споменик невиним жртвама, који је, такође, уништен почетком протеклог рата.
Код Шаранове јаме на Велебиту, на иницијативу Удружења грађана "Јадовно 1941." из Бањалуке, по трећи пут је постављена спомен-плоча 26. јуна прошле године.
"На 70. годишњицу, у Грубишном Пољу неће бити комеморативног скупа. У том граду, гдје функцију замјеника градоначелника врши тамошњи Србин, члан владајућег ХДЗ-а, данас нигдје нема споменика о стравичном злочину. Жалосна је и чињеница да Српско народно вијеће није смјело или није хтјело да код свог коалиционог партнера ХДЗ-а `испослује` макар симболичан помен за 487 убијених Срба", каже Басташић.
Акцијом "Откос" крајем октобра 1991. године, а онда и 1995. акцијом "Бљесак", Срби Грубишног Поља сведени на Туђманових три одсто.

 

Годишњица без комеморације, Глас Српске 27.04.2011. - Godišnjica bez komemoracije, Glas Srpske 27.04.2011.

Везане вијести:

Стратишта НДХ, Грубишно Поље

 

Извор: срна