Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u XX vijeku

Ћирилица

Udruženje građana Jadovno 1941. i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, organizuje Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u XX vijeku pod nazivom ,,Sjećanje nije dovoljno“. Sabranje će se održati 03.-05. oktobra 2014. na Kozari, u hotelu Monument. 

Stradanje našeg naroda u XX vijeku, predstavlja snažnu kategoriju našeg nacionalnog identiteta i jedinstvenu sponu u procesu širokog dijapazona nacionalnih integracija. Usvajanje tog stradanja u trajno pamćenje našeg naroda, predstavlja ne samo dužan odnos prema našim precima nego i odgovoran odnos prema budućim pokoljenjima u funkciji prevencije genocida. 

Kultura sjećanja na pretke predstavlja značajan dio, kako kolektivnog, tako i identiteta svakog pojedinca. Odnos srpskog naroda prema žrtvama ratova iz dvadesetog vijeka predstavlja važnu sponu nacionalnog i kulturnog jedinstva, čiji potencijal do sada na žalost nije dovoljno iskorišten. 

Udruženja, koja okupljaju entuzijaste, nacionalno odgovorne pojedince u vaninstitucionalnom, nevladinom sektoru, svojim djelovanjem daju specifičnu težinu uspostavljanja adekvatnog odnosa prema prošlosti. 

Imajući u vidu nepostojanje organizovanijeg djelovanja na srpskom kulturnom prostoru, kako u zemlji tako i u inostranstvu, nameće se potreba umrežavanja i koordinisanog djelovanja udruženja u ovoj oblasti, što smatramo suštinski važnim za očuvanje srpskog identiteta. 

Stremeći tom cilju, na legendarnoj Kozari, mjestu stradalničke prošlosti srpskog naroda, organizuje se Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u 20. vijeku. 

Planirano je učestvovanje predstavnika dvadeset najznačajnijih organizacija i pojedinaca iz Srbije, Srpske i Hrvatske, koji se bave očuvanjem sjećanja na srpske žrtve ratova dvadesetog vijeka. 

Tokom tri dana, planira se predstavljanje organizacija i usvajanje Protokola o saradnji a biće održana i predavanja iz oblasti istorijske nauke, kulture sjećanja i memorijalizacije. 

Svečano otvaranje sabranja biće u subotu 04. oktobra 2014, u 09:30 časova.
Pozivamo sve naše prijatelje, saradnike i sve druge zanteresovane da nam se pridruže u subotu na Kozari.

Predsjednik organizacionog odbora                                       U Banjoj Luci, 24. septembra 2014.
Dr Dušan J. Bastašić