ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ ПОКОЉА

Drakulic.jpg

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Служењем литургије и парастосом у бањалучком насељу Дракулић, данас ће бити обиљежено 70 година од усташког покоља над српским становништвом у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, који је извршен 7. фебруара 1942. године.

На дан злочина 7. фебруара биће освештан и споменик убијеним ученицима у школи у Шарговцу, гдје је заклано 52 дјеце.

Новинар и публициста из Бањалуке Јован Бабић рекао је да број жртава геноцида у Дракулићу и околним селима никад неће бити егзактно утврђен, али да он сигурно није мањи од 2 300, од чега је 550-оро дјеце, а сви до једног су убијени хладним оружјем.

Он је додао да је геноцид у Дракулићу и околним селима планирао Загреб, јер је покољ починила јединица гарде поглавника Анте Павелића.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је овај догађај образац за појашњавање онога шта је геноцид, јер је у њему без икакве селекције убијано комплетно становништво.

Он је навео да је Републичка организација упутила Скупштини града Бањалука приједлог резолуције о осуди овог злочина, како би и тај документ остао као подсјетник геноцида који је у Другом свјетском рату почињен на простору Бањалуке.

Преживјели свједок покоља у Дракулићу Слободан Брковић рекао је да је у једном дану заклано седам чланова његове уже породице, док се он спасио чудом након што га је усташки војник тешко ранио бајонетом.

Брковић је у вријеме геноцида у Дракулићу имао девет година.

Усташе су у раним јутарњим часовима 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над српским становништвом у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а према до сада прикупљеним званичним подацима убијено је најмање 2 300 људи.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић. 

 

 

Извор: срна