СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ СРПСКЕ ЂАКЕ ИЗ ШАРГОВЦА И ИЗЛОЖБА У МОТИКАМА

БАЊАЛУКА, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Служењем парастоса и одржавањем Историјског часа данас су у Основној школи "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац обиљежене 72 године од страдања 52 ученика ове школе, које су убиле усташе на данашњи дан 1942. године.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић поручио је да је од велике важности да сви грађани промишљају и чине све да се овакве ствари никада и нигдје више не понове. 
"У томе је одговорност и данашњих људи да у тешким глобалним временима у којима нема много правде у савременом свијету препознају како и на који начин да видимо свој интерес и да не подлегнемо нечему што би нас могло водити ка новим проблемима и националним искушењима", рекао је Радојичић новинарима, након што је присуствовао обиљежавању. 
Радојичић је подсјетио да се данас обиљежава 72 године од страшног злочина који се десио на подручју Шарговца, додајући да је, поред стотина других, овдје убијено 52 дјеце искључиво због своје националне и вјерске припадности. 
Министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија рекао је новинарима да је овдје почињен страшан злочин над дјецом само зато што су били Срби. 
"Ово покреће читав низ питања преиспитивања, прије свега, садржаја дешавања у савременој српској историји 20. вијека и страдања српског народа и врло осјетљивом сегменту који се тиче страдања дјеце", истакао је Мутабџија.
Мутабџија је рекао да се мора видјети како да се то презентује у наставним садржајима, а да не буде протумачено на нежељен начин, закључивши да се мора отворено рећи шта се дешавало и да то буде дио онога што ће подсјећати све на овај злочин. 
Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је новинарима да је прије 72 године овдје уморено 52 дјеце само зато што нису припадали оном народу из којих су потицали њихови егзекутори. 
"Ова дјеца су апсолутно била невина и то још једном показује да овакав злочин нити може имати оправдања нити разлоге, а никако се не смије заборавити. Тешко га је и опростити, без обзира што је хришћански праштати", истакао је Гаврановић. 
Он је закључио да је овај историјски час вријеме подсјећања на невине жртве усташког страшног злочина, који је незапамћен на овим просторима, али и опомена свима да се морају васпитавати генерације које неће бити спремне да чине такве злочине. 
Обиљежавању су присуствовали представници Републичке и градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила града Бањалуке, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, наставници, ђаци ове школе и многобројни грађани Бањалуке. 

 

Изложбена поставка - МОТИКЕ , НЕ ЗАБОРАВИМО

 

Данас је у просторијама мјесне заједнице у Мотикама, у 14 часова, отворена и изложбена поставка - МОТИКЕ , НЕ ЗАБОРАВИМО - Покољ Срба у селима Дракулић, Мотике и Шарговац 7. фебруара 1942. Трудом ентузијаста - потомака жртава и материјалом из приватних и Архива РС приказан је контекст и садржај злочина који се не смије заборавити. Изложба која садржи низ историјских докумената и фотографија ће бити отворена од 7. до 27. фебруара 2014. 

 


Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу Срба бањалучких насеља Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин побиле више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете. Међу убијеним на звјерски начин, без испаљеног метка, била су и 52 ученика шарговачке Основне школе.

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

Дракулић, Шарговац и Мотике