Промовисана књига Прича која лута свиетом

Прича која лута свиетом

КОТОР ВАРОШ - У општинској Борачкој организацији Котор Варош промовисана је књига "Прича која лута свиетом", аутора Тихомира Левајца из Бањалуке, прича о злочинима у Народној пучкој школи у Шарговцу за вријеме Другог свјетског рата.
Прича је написана у форми писма бивше учитељице Добриле Мартиновић из Народне пучке школе у Шарговцу. Међу 2.298 убијених Срба у Шарговцу тада су убијени и ученици ове школе.
Професор Остоја Ђукић рекао је вечерас да књига показује да се истина не може уништити и поручује да се злочин никада не понови.
Рецензент Мирко Вуковић нагласио је да је прича Тихомира Левајца преведена на свјетске језике и да је аутор на тај начин постигао циљ који је унапријед задат насловом књиге.
"Ова прича дословно лута свијетом. Ова прича, испричана устима полудјеле шарговачке учитељице, надаље уистину бива испричана за свагда са закашњењем", наводи Вуковић у рецензији.
Левајац је рекао да никада себи није могао објаснити да неко може да упадне и у школским клупама усмрти 52 дјеце.
Промоцију књиге "Прича која лута свиетом" Тихомира Левајца организовали су општина Котор Варош, општинска Борачка организација, Народна библиотека, Центар за културу информисање и спорт и општински одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

 

Извор: nezavisne.com