Помен жртвама усташког покоља у Дракулићу

Drakulic

Недјеља, 6. фебруар 2011. - У спомен храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу код Бањалуке јутрос је служена литургија, док ће у подне код Спомен-костурнице у Дракулићу бити служен парастос у знак сјећања на више од 2 300 Срба које су усташе убиле 7. фебруара 1942. године.

Након литургије, градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић рекао је новинарима да се овај најстравичнији злочин почињен на подручју Бањалуке не смије заборавити, не да би се на зло враћало злим, већ да се памти како никада не би био поновљен јер, како је навео, оном који не познаје своју прошлост пријети опасност да му се понови.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске /РС/ Недељко Митровић, који је и сам потомак жртава дракулићког злочина, рекао је новинарима да је злочин почињен над православним становништвом на овом подручју 1942. године по свом карактеру геноцид, за разлику од Сребренице, гдје су људи погинули у борбама.
Митровић је најавио да ће за 70 годишњицу обиљежавања овог монструозног злочина међународној јавности бити презентовани историјски подаци, чињенице и докази о злочину, којег су починиле власти Независне државе Хрватске /НДХ/.

Он је рекао да ће позиви за обиљежавање наредне годишњице овог злочина бити упућени и свим страним амбасадорима у БиХ.

Стево Гламочанин, син Ђуре Гламочанина, чијих је 11 дјеце из првог брака побијено 7. фебруара 1942. године, рекао је новинарима да је сједочење малобројних преживјелих забиљежено у документарном филму, који је служио као доказни материјал на суђењу фра Мајсторовићу.

"Нажалост, овај важан доказни материјал је скривен од јавности и није позната његова судбина", истакао је он.
Павелићеве усташе су 7. фебруара 1942. године у селима Шарговац, Мотике, Дракулић и у руднику Раковац убиле више од 2 300 Срба, укључујући и и 551 дијете. Покољ је организовао усташки командант за такозану "Хрватску Крајину" Виктор Гутић, а предводио га је жупник бањалучког самостана Петрићевац фра Мирослав Мајсторовић Филиповић, који је након тог злочина постао командант Јасеновачких логора и прозван "fra dijavolo".
У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне државе Хрватске, наводи се да је злочин у овим бањалучким селима био највећи покољ учињен у само једном дану. Злочин су починиле усташе Анте Павелића из такозваног "Тјелесног здруга" уз помоћ бањалучких усташа.

 

Везане вијести:

Помен жртвама усташког покоља у Дракулићу
http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=35183

Помен жртвама усташког покоља у Дракулићу
http://www.srbijanet.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/74708-pomen-zrtvama-ustaskog-pokolja-u-drakulicu.html

Дракулић: Помен жртвама усташког покоља
http://www.banjalukalive.com/banjaluka/drkulic-pomen-zrtvama-ustaskog-pokolja.html

Помен жртвама усташког покоља
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/115353/Pomen-zrtvama-ustaskog-pokolja

Помен жртвама покоља у Дракулићу
http://lat.rtrs.tv/foto/galerija.php?id=1002