ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ГЕНОЦИДА У ДРАКУЛИЋУ

drakulic_svijece.jpg

БАЊАЛУКА,/СРНА/ - Служењем литургије и парастоса, те полагањем вијенаца на споменику у бањалучком насељу Дракулић, јуче је уз присуство највиших званичника Републике Српске, обиљежено 70 година усташког покоља над српским становништвом у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да је данашњи скуп сјећање на дан који није адекватно кажњен и који ће остати огромна рана српског народа.

Он је подсјетио да је 7. фебруар 1942. године један од најтежих дана овог краја, када је на превару убијено више од 2 300 људи, не бирајући никога, што је класичан примјер геноцида и етничког чишћења једног народа.

"Ми данас морамо да живимо у миру и морамо да се присјетимо свих жртава, поготово дјеце, али да никада не заборавимо патњу и лелек који се на данашњи дан протезао брдима око Бањалуке", упозорио је Додик.

Он је рекао да су људи овог краја страдали само зато што су припадали српском народу, који је увијек био на страни слободе и у два свјетска рата био на страни побједника.

"Српски народ је увијек имао мјеру и у борби за своју слободу и тако је било и у прошлом рату у којем смо бранили наше право да опстанемо", рекаоје Дпдик.

Он је нагласио да је РС најбољи израз слободарских тежњи српског народа због чега јој треба одати посебну пажњу, као и свима који су дали животе за њу, док је одговорност оних који је воде да РС чувају на прави начин.

Према његовим ријечима, Република Српска је вратила могућност српском народу да обиљежи мјеста свог страдања и омогућила да се он окупи и на овом мјесту.

"Они који су овдје тражили спас а нису га могли наћи дали су своје животе као опомену нама да се бринемо за живот који долази и да се посветимо будућности", рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да је будућност РС стабилна и да ће се она развијати у миру и да она није сметња ничему, те да ће бити интегрисана у ширу европску заједницу народа.

Градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић рекао је да је 7. фебруар 1942. један од најстрашнијих догађаја у историји Бањалуке.

"Данас смо овдје да се присјетимо и нађемо у нашим срцима могућност да опростимо, али да не заборавимо", рекао је Давидовић.

Парастосу и полагању вијенаца на споменик у Дракулићу присуствовали су и предсједник Владе РС Александар Џомбић, министри Петар Ђокић и Антон Касиповић, потомци породица убијених, те велики број мјештана Дракулића, Мотика и Шарговца.

Двије сатније Друге тјелесне бојне поглавника НДХ Анте Павелића убиле су у јутро 7. фебруара 1942. године најмање 2 300 Срба у селима Дракулић, Шарговац и Мотике, од којих је 550 дјеце.

Усташе су овај злочин извршиле искључиво хладним оружјем, без иједног испаљеног метка, а претходно су српско становништво преварили да ће им додијелити храну и да не напушта своје домове.

 

 

Извор: срна