ОБИЉЕЖЕНА 71 ГОДИНА ОД ПОКОЉА У ДРАКУЛИЋУ

БАЊАЛУКА, 3. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Служењем литургије и парастоса, те полагањем вијенаца на споменику у бањалучком насељу Дракулић, данас је обиљежена 71 година од усташког покоља над српским становништвом у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је новинарима да ова окупљања сваке године свједоче о стравичним злочинима које су усташе починиле у току Другог свјетског рата над српским народом на овим просторима, од којих је велики број одведен и уморен у злогласном усташком логору Јасеновац. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/drakulic.1.jpg



"Никада се нећемо помирити са тим да не подсјећамо свјетску јавност и друге на масовна страдања српског народа, на огромне жртве које је српски народ дао у борби за слободу и да је вијековима био изложен разним видовима непријатељстава само зато што је православне вјере", истакао је Ђокић. 

Ђокић је рекао да усташки злочин из 1942. године није успио у намјери да затре живот на овим просторима, јер се данас овај крај препородио са много људи, који се рађају и живе. 

"То значи да злочин никада не може бити средство нити циљ да би се мијењали неки односи зарад Независне Државе Хрватске и њених циљева и оних који су тада служили највећој мрачној сили - фашистичкој Њемачкој", закључио је Ђокић. 

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да је наша обавеза да се присјетимо оних који су потпуно недужни страдали у једном тешком злочину, који ће се памтити и увијек питати зашто. 

Он је навео да су страдале жене, дјеца, старци и добри домаћини само зато што су припадали српском народу и православној вјери која није била по мјери оних који су хтјели да кроје модерну Европу у то вријеме. 

"Присјећамо се свих оних невиних који су страдали на овом простору од ножа крвника, али и опомињемо све оне који ће доћи иза нас да се то никада не смије заборавити. Јер, све су ове жртве дале најскупљу цијену за опстанак српског народа на његовим просторима, слободу и право на`државотворност", закључио је Гаврановић. 

Војислав Нинковић, чијег су оца убиле усташе у руднику Раковац, рекао је новинарима да су му причали да су усташе ноћу дошле у рудник Раковац и поклале све рударе, а затим кренуле да врше покољ од куће до куће по селима Дракулић, Мотике и Шарговац. 

"Србе су убијали ножевима, пијуцима, маљевима и крамповима", навео је Нинковић. 

Вијенце на споменик у Дракулићу положили су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, представници Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Градске борачке организације Бањалуке, потомци и родбина страдалих, те Српског равногорског покрета Републике Српске. 

Двије сатније Друге тјелесне бојне поглавника НДХ Анте Павелића убиле су у јутро 7. фебруара 1942. године најмање 2.300 Срба у селима Дракулић, Шарговац и Мотике, од којих је 550 дјеце. 

Усташе су овај злочин извршиле искључиво хладним оружјем, без иједног испаљеног метка, а претходно су српско становништво преварили да ће им додијелити храну и да не напуштају своје домове.

 

 

Извор: срна

 

 

Везане вијести: 

ДРАКУЛИЋ, МОТИКЕ, ШАРГОВАЦ: ОБЕЗБИЈЕЂЕН БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ИЗ БАЊАЛУКЕ

ДРАКУЛИЋ, МОТИКЕ И ШАРГОВАЦ