ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС У ДРАКУЛИЋУ 1. ФЕБРУАРА

Споменик страдалим Србима у Дракулићу
Споменик страдалим Србима у Дракулићу

У Дракулићу код Бањалуке у недјељу, 1. фебруара, биће обиљежене 73 године од усташког покоља над српским становништвом у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

У Српској православној црквеној општини Дракулић Срни је речено је ће тим поводом у 9.00 часова у спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу бити служена Света литургија. 

Парастос невино убијеним биће служен у 12.00 часова код Спомен-костурнице, гдје ће потом бити положени вијенци и одржани пригодни говори. 

Усташе су у раним јутарњим часовима 7. фебруара 1942. извршиле покољ над српским становништвом у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац. 

Према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дијете. 

У овом злочину усташе су под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића, из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", уз помоћ бањалучких усташа, убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима. 

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану. 

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања буде служен парастос у насељу Дракулић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png 


Везане вијести: