ЂУРИЋ: ТИПИЧАН ПРИМЈЕР ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

Спомен плоча у школи Ђура Јакшић
Спомен плоча у школи Ђура Јакшић

БЕОГРАД, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Усташки злочин над Србима у Дракулићу из 1942. типичан је примјер злочина над Србима у босанској Крајини у Независној Држави Хрватској /НДХ/, за које је карактеристично - уништити и опљачкати све што је српско, рекао је Срни директор Музеја жртава геноцида у Београду Вељко Ђурић.

Он наводи да је генерално гледајући однос хрватске политике и хрватске државе према српском народу био "кристално јасан: трећину убити, трећину протерати, а трећину покрстити". 
Ђурић истиче да у том контексту треба посматрати карту НДХ-а у којој су Срби власници земље "у срцу Хрватске": босанска Крајина, Лика, Банија, Кордун и сјеверна Далмација, и према замисли вођства НДХ-а, "тај народ је требало растурити и направити земљу Хрватску". 
Он подсјећа да постоји довољно архивске грађе власти НДХ-а у којој се до детаља описује ко је, гдје, када, над киме чинио злочин, колико је био масован и шта је послије злочина учињено са имовином тих Срба.

"Требало је убити Србе без иједног метка, значи нема стрељања него убиство клањем, будаком, мотикама ... И то је врста лекције за историју и будућа поколења шта ће им се десити ако не буду послушни", објаснио је Ђурић. 
Он подсјећа да су у случају Дракулић и још два српска села код Бањалуке неспорне историјске чињенице да је један од команданата масакра над тим селима био свештеник римокатоличке цркве Мирослав Филиповић, који је касније био једно вријеме командант логора у Јасеновцу. 
Ђурић наводи да је Драгоје Лукић, који је деценијама истраживао судбину српске дјеце у НДХ-а, доказао подацима да је у том масакру убијено више од 500 дјеце млађе од 14 година, односно да је од око 2.300 убијених људи свака пета жртва била дијете. 
Служењем литургије и парастосом у бањалучком насељу Дракулић данас ће бити обиљежене 72 године од усташког покоља над српским становништвом у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац. 
Усташе су у раним јутарњим часовима 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над српским становништвом у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.
У овом злочину усташе из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелић", уз помоћ бањалучких усташа, убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима крамповима и "србомлатом". 
У документима, чак и оним из усташких извора тадашње НДХ-а, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

Дракулић, Шарговац и Мотике