СЛУЖЕН ПАРАСТОС СТРАДАЛИМ СРБИМА У БИЈЕЛОМ ПОТОКУ

Споменик побијеним Србима у Бијелом Потоку
Споменик побијеним Србима у Бијелом Потоку

На спомен-обиљежју у Бијелом Потоку код Бањалуке данас је служен парастос Србима, убијеним у усташком покољу на Васкрс, 5. априла 1942. године.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава "Бијели Поток" Бранко Милинковић рекао је да су усташе тада убиле 54-оро Срба. 

"За овај злочин никад нико није одговарао, иако се зна да су га починиле наше комшије из оближњег села Дебељаци", истакао је Милинковић. 

Милинковић је нагласио да се о овом злочину ћутало 60 година да би се тек прије 13 година, захваљујући градској управи Бањалуке и СУБНОР-у, подигло спомен-обиљежје код којег се сваке године, другог дана Васкрса, служи помен. 

"Велика је ствар да данас можемо да учинимо помен жртвама, да знамо шта се дешавало, да не мрзимо никога, али да не заборављамо", нагласио је Милинковић. 

Парастосу су, осим потомака жртава, присуствовали и изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, представници Градске управе Бањалука, Борачке организације општине Челинац, СУБНОР-а и Равногорског покрета. 

На Васкрс, 5. априла 1942. године, усташе су у Бијелом Потоку убиле 54-оро Срба ножевима и маљевима. 

Једна група усташа дошла је у Бијели Поток из Дебељака, а друга преко Понира, тако да народ овог села није имао гдје да бјежи.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Годишњица страдања Срба у Бијелом Потоку

у Челинцу одржана је промоција умјетничке радионице пројекта „Зажубори истином“

ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА

Бијели Поток - Бањалука - Јадовно 1941.