Отварање пројекта "Зажубори истином"

У организацији Удружења „Бијели Поток“ Бања Лука, а уз подршку Административне службе града Бања Лука, која је финансијски подржала прву умјетничку фазу пројекта, јуче, 29. новембра, према претходној најави, одржана је манифестација свечаног отварања пројекта „Зажубори истином“.

Својим присуством манифестацији, осим шездесеторо ученика основних школа из Бање Луке, Челинца, Котор Вароша и Кнежева, учесника ликовне радионице, скуп су увеличали својим присуством представници удружења која се баве страдалништвом Срба у Другом свјетском рату, појединци и представници установа које су допринијеле успјешности рада нашег удружења, делегације општина Челинац и Котор Варош, а посебан печат успјешности скупу допринијело је и присуство предсједника Академије наука и умјетности Републике Српске академика проф. др Рајка Кузмановића, изасланика премијера РС и члана Сената РС др Душка Јакшића као и конзула Републике Србије у Бањој Луци  господина  Аце Јовановића.

Скуп је отворио академик проф. др Рајко Кузмановић, а пројекат је изложио аутор пројекта и секретар Удружења Рајко Миљевић.

У свечаном дијелу додијељена су четири поклона: умјетничке слике Предсједнику РС Милораду Додику и Градоначелнику Бање Луке Драгољубу Давидовићу, а специјални поклони академику проф. др Рајку Кузмановићу и премијеру РС Александру Џомбићу.

У радном дијелу скупа, који је одржан у парохијском дому Храма Светог Ђорђа у селу Џомбе, дата нам једногласна подршка од удружења и појединаца који се баве проблематиком српског страдалништва у Другом свјетском рату. Наког радног дијела одржан је парастос за упокојене Бјелопоточане уз служење свештеника Врбањске и Челиначке парохије.

Предсједник Удружења господин Бранко Милинковић у име Удружења и најбројније пострадале породице, и госпођа Марта Кајкут у име потомака породице Адамовић, положили су цвијеће код Спомен-обиљежја у Бијелом Потоку, а чланови делегација гостију запалили су свијеће у знак сјећања на невино настрадале Бјелопоточане.

Ову манифестацију, од изузетне важности за наше Удружење,  медијски су директно пратили ТВ БЕЛ канал и РТРС, на чему им се најсдачније захваљујемо, као и Српској новинској агенцији „СРНА“, која је пласирала почетне информације са скупа.

Напомена: За додатне информације, инфо-телефон: 065 518 199.

 
                                                                                             За предсједника Удружења

                                                                                                   Бранка Милинковића

                                                                                      секретар Удружења и аутор пројекта

                                                                                               Рајко Миљевић дипл. инж.