Датум и вријеме објављивања: 2.3.2012 13:21

СВИ ПОЧИНИОЦИ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА МОРАЋЕ ДА ОДГОВАРАЈУ

Budimir

БЕОГРАД, 2. МАРТА /СРНА/ - Хапшење петорице бивших припадника Хрватске војске због ратних злочина у Медачком џепу, иако је прошло готово двадесет година од тих стравичних дешавања, потврђује да злочин не застаријева и да ће и сви други који су починили злочине морати да одговарају, изјавио је Срни предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

"Злочиначка акција у Медачком џепу била је само генерална проба за оно што је услиједило касније у акцијама `Бљесак` и `Олуја`", рекао је Будимир.

Он каже да су до сада за ратне злочине готово по правилу процесуирани Срби, јер је хрватско правосуђе било етнички мотивисано.

Будимир подсјећа да је 9. септембра 1993. године Хрватска војска изненада извршила агресију на српска подвелебитска села, тзв. Медачки џеп, јужно и југоисточно од Госпића, која су се налазила под заштитом УН.

Послије снажне артиљеријске припреме услиједио је тенковско-пјешадијски напад на Дивосело, Читлук и Почитељ. Будимир наглашава да су српски народ, војска и полиција вјеровали у дјелотворност УНПРОФОР-а, па одбране готово и није било, а хрватски војници су у наступању пљачкали, палили, рушили куће, убијали и масакрирали цивиле, војнике и милиционере.

"У овој агресији страдало је 88 Срба - 46 војника, шесторица милиционера и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година. Међу њима је и 17 жена. Хрватска страна је по завршеној акцији предала српској страни 52 тијела погинулих. У тој акцији рањеника уопште није било, а резултати прегледа тијела на српској страни упућују на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених", каже Будимир.

Припадници УНПРОФОР-а су, наводи он, након што су у директној борби ушли у ово подручје, извукли још 18 тијела настрадалих, од којих је већина била измасакрирана или запаљена.

"У мају 2000. године истражиоци проналазе и нове доказе о злочину у Медачком џепу - 11 тијела скривених у септичкој јами у некад српском дијелу Госпића, од којих је шест идентификовано ДНК-а методом. Од 84 пронађена посмртна остатка, осам је остало неидентификовано, док се још увијек трага за четворицом", додаје Будимир.

Он навoди да су сва три села опљачкана, а затим сравњена са земљом по систему "спржене земље".

"Нисам нашао ни знак живота - ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која сам данас прошао. Разарање је потпуно, систематско и намјерно", подсјећа Будимир на ријечи тадашњег команданта снага УНПРОФОР-а француског генерала Жана Кота послије обиласка терена.
       
Будимир истиче да је за тако стравичне злочине до сада једино био осуђен на седам година затвора Мирко Норац, али је помилован и раније пуштен из затвора, а оптужнице је ослобођен Рахим Адеми зато, јер није имао, према налазима суда, пуну командну одговорност. Поступак против Адемија и Норца хрватско правосуђе преузело је од Хашког трибунала.

"Прије злочина у Медачком џепу десили су се злочини на Миљевачком платоу у јуну 1992. и на подручју Масленице и бране Перућа у јануару 1993. године. За ове злочине нико није процесуиран, али је зато предсједник Хрватске Иво Јосиповић додијелио одликовања учесницима у `операцији Масленица`, умјесто да они одговарају за етничко чишћење и почињене злочине над Србима на подручју које је било под заштитом УН", каже Будимир.

Он наводи да су се многи инциденти десили и касније над Србима повратницима, као и на објектима, посебно православним црквама.

"Неки повратници убијени су тако што су им на разним мјестима подметнуте мине или су умрли од посљедица физичког злостављања", каже Будимир.

Према његовим ријечима, посебно забрињава чињеница да полиција није пронашла нити казнила починиоце тих гнусних недјела.

"Остаје нада да ће коначно и ти починиоци бити приведени правди, што би значило да је нова хрватска Влада одлучила да са ријечи пређе на дјела", додаје Будимир.

Хрватско Министарство унутрашњих послова ухапсило је јуче петорицу бивших припадника Хрватске војске који су осумњичени за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у Медачком џепу, код Госпића, 1993. године.

Ухапшени су командир чете 9. Гардијске бригаде Јосип Крмпотић, припадници те бригаде наредник Иван Јурковић, поручник Мирослав Пети и Велибор Шолаја, те војни обавјештајац Крешимир Томљеновић.

 

 

Извор: срна

Назад