Датум и вријеме објављивања: 18.3.2012 8:00

ОТВОРИТИ КАНЦЕЛАРИЈУ ЗА РЈЕШАВАЊЕ ИЗБЈЕГЛИЧКИХ ПИТАЊА

budimir

БЕОГРАД, /СРНА/ - Представници Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске и чланови Српског народног вијећа /СНВ/ из Загреба закључили су да је приоритет да се у Србији отвори правна канцеларија која би била у сталном контакту са СНВ-ом и служила за потребе избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске у рјешавању њихових бројних проблема, изјавио је Срни предсједник Асоцијације Милојко Будимир.

        "Договорено је да делегација Асоцијације посјети Хрватску и заједно са представницима СНВ-а обиђе средине са претежним српским становништвом", рекао је Будимир, преносећи закључке са састанка одржаног 15. марта у Београду.

        Он је нагласио да ће представници Асоцијације упознати представнике више страних амбасада о стању и положају избјегличке популације како би се и они укључили у рјешавање ове сложене проблематике.

         Будимир је рекао да је до овог састанка дошло на иницијативу Предсједништва Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске, са жељом да се избјегли и прогнани Срби информишу о ситуацији у Хрватској послије проведених парламентарних избора и резултатима нове хрватске Владе.

        Он је констатовао да хрватске власти избјегавају да рјешавају избјегличку проблематику, посебно враћање одузете имовине и станарских права.

         Састанком је предсједавао представник Министарства за вјере и дијаспору Србије Симон Ђуретић, који је представницима СНВ-а Саши Милошевићу и Татјани Вукобратовић-Спасојевић захвалио што су се одазвали позиву и пренијели драгоцјене информације које су од интереса за избјегличку популацију.

        Саша Милошевић истакао је да су почетни резултати сарадње СНВ-а са Владом Хрватске охрабрујући, али је још рано да би се донио коначан суд.

        "Пројекти обнове и изградње инфраструктуре који су започети у мандату прошле владе, биће настављени. Такође, наставиће се изградња и социјалне инфраструктуре /домови здравља, домови за старе, школске установе/ на подручјима повратка, у складу са приложеним социјалним програмима", навео је он.

        Према његовим ријечима, убрзаће се ексхумација и идентификација жртава рата.

        "Влада ће омогућити промјену законског оквира како би се омогућило да они којима су уништене куће ван подручја посебног државног старања добију право на обнову или обештећење", навео је Милошевић.

        Учесници у дискусији изнијели су своје проблеме и указали на чињеницу да је Хрватска у протеклом периоду донијела више дискриминаторских закона према којима су Срби у Хрватској претворени у грађане другог реда.

        Закључено је да програм стамбеног збрињавања не може бити супституција за одузета станарска права која су враћена у свим бившим републикама, осим у Хрватској.

        Упућен је апел да се у периоду мониторинга до пуног пријема Хрватске у чланство ЕУ, односно до средине 2013. године, врате избјеглим и прогнаним Србима основна људска и грађанска права која су садржана најприје у нон-паперу Владе Србије, а затим у петицији избјегличких удружења.

Назад