Датум и вријеме објављивања: 20.3.2012 8:15

ОСУДА ПАЉЕЊА КУЋЕ СРПСКОГ ПОВРАТНИКА

budimir

БЕОГРАД, /СРНА/ - Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске најоштрије осуђује паљење куће повратника Николе Џалете у Баљцима, код Дрниша, оцјењујући да овакви поступци шаљу поруку онима који су овдје раније живјели да нису добродошли.

У петак, 16. марта, у Баљцима код Дрниша запаљена је кућа Николе Џалете која је раније била обновљена. У пожару све је уништено - од улазних врата до прозора и намјештаја.

"Иако је полиција извршила увиђај, мале су шансе да ће починиоци бити откривени, јер je, нажалост, и до сада било више запаљених кућа, а починиоци су остали неоткривени", рекао је Срни предсједник Асоцијације Милојко Будимир.

Он подсјећа да се слична паљевина десила у октобру 2011. године у Биљанима Доњим, код Бенковца, за вријеме изборне кампање, гдје је запаљена кућа повратника Момира Радмановића.

Према његовим ријечима, ни овај случај није ријешен, тако да хрватска полиција остаје досљедна када је ријеч о оваквој врсти притиска на Србе повратнике.

"По свој прилици, у локалној полицији остали су ранији кадрови ХДЗ-а, који настављају да проводе политику која је и довела до етничког чишћења Срба из Хрватске", констатује Будимир.

Он каже да овај примјер најбоље приказује стање у коме се налазе Срби повратници, не само на подручју Далмације него и у свим срединама у Хрватској гдје су до посљедњег рата представљали већинско становништво.

"Овакав однос јасно говори о намјерама Хрватске према њеним држављанима српске националности. Очекивали смо да овакво понашање може бити и посљедица изборне кампање, али за паљење и рушење српских кућа у Хрватској рок је стално отворен", додаје Будимир.

 

 

Извор: срна

Назад