Датум и вријеме објављивања: 20.6.2011 14:55

НИ 20 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ НИСУ РИЈЕШЕНИ СВИ ПРОБЛЕМИ

Асоцијација

БЕОГРАД, 20. ЈУНА (СРНА) - Комесар за избјеглице Владимир Цуцић изјавио је да ни 20 година од доласка првих избјеглица у Србију нису ријешени сви проблеми ове популације и позвао међународну заједницу да помогне у остварењу, прије свега имовинских, али и свих осталих права Срба избјеглих из Хрватске.
"Тражићемо од наших пријатеља из међународне заједнице да помогну трајно, транспарентно и свима доступно остварење права и решења", рекао је Цуцић на јавном слушању које је у Скупштини Србије организовано поводом Међународног дана избјеглица.
Он је подсјетио да је своја права остварило 98 одсто избјеглих из БиХ, док више од 500 000 Срба из Хрватске још чека на остварење имовинских или права на исплату пензија.
Што се Хрватске тиче, рекао је он, проблем је много комплексан, истичући да се навршава 15 година од почетка преговора који су у неколико наврата прекидани.
"Мени је драго да је међународна заједница препознала важност ових питања", нагласио је Цуцић.
Он је напоменуо да у Србији има око 74 000 хиљада особа које 20 година од доласка у Србију још имају избјеглички статус, а има и више од 200 000 интерно расељених са Косова.
Комесар за избјеглице је подсјетио да је у колективним избјегличким центрима било смјештено око 6 000 људи, а тај број смањен је за око 2 000 и истакао да је до краја године предвиђено затварање 15 центара.
Цуцић је најавио да ће крајем ове или почетком наредне године бити организована међународна донаторска конференција која би могла да помогне великом броју породица која нису успјеле да остваре своја права у Хрватској.
Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта поручио је да процес помирења и поновног успостављања повјерења између Србије и Хрватске не треба да иде преко леђа избјеглица.
"Ми јесмо за помирење, али уз остварење свих наших права", истакао је Линта.
Представница УНХЦР-а у Србији Љубинка Митровић рекла је да ова међународна организација тренутно проводи истржаивање о хитним потребама расељеничке популације у Србији и да је према садашњим подацима помоћ хитно потребна за око 97 000 интерно расељених са Косова.

Извор: срна

Назад