Датум и вријеме објављивања: 20.9.2011 15:32

НЕМА КАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИН НА КОРАНСКОМ МОСТУ

Коалиција избјеглица

БЕОГРАД, 20. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Ни 20 година након убиства 13 резервиста ЈНА на Коранском мосту у Карловцу, које су 21. септембра 1991. године починили припадници МУП-а и Збора народне гарде Хрватске, још нису осуђени они који су починили овај злочин, саопштила је данас Коалиција удружења избјеглица у Србији.
У саопштењу поводом 20 година од убиства на Коранском мосту, Коалиција наводи да је до сада за овај злочин осуђен само Михајло Храстов, али да је хрватски Уставни суд укинуо ту пресуду.
Из Коалиције истичу да је случај Храстов само један од низа примјера који показује да у Хрватској и даље функционише етнички мотивисано правосуђе.
Коалиција је апеловала да ЕУ јасно стави до знања хрватској Влади да Хрватска не може постати члан Уније ако не испуни европске стандарде у низу подручја у оквиру Поглавља 23, који су дефинисани приликом закључивања приступних преговора.
"Хрватска треба, између осталог, да успостави независно, непристрасно и професионално правосуђе, унаприједи ефикасност судства, успостави исте критеријуме у суђењима за ратне злочине и настави пуну сарадњу са Хашким трибуналом", поручила је Колиција удружења избјеглица у Србији.
Ова организација затражила је и да Министарство правде Србије и Тужилаштво за ратне злочине инсистирају код надлежних органа у Хрватској да ратни злочини над Србима буду процесуирани у складу са начелима правде и поштовања жртава и њихових породица.

 

Извор: срна

Везане вијести:
Масакр на Коранском мосту

Назад