Датум и вријеме објављивања: 15.8.2011 8:43

ЛИНТА: ПОТЈЕРНИЦЕ СИЈУ СТРАХ И ОНЕМОГУЋАВАЈУ ПОВРАТАК

Miodrag Linta

БИЈЕЉИНА, 13. АВГУСТА (СРНА) - Хрватска што прије треба да омогући обнову кривичног поступка свим избјеглим и прогнаним лицима српске националности, који су осуђени у одсуству и да проведе ревизију досадашњих пресуда изречених Србима, рекао је предсједник Коалције удружења избјеглица Миодраг Линта.
"Тражимо од Хрватске да прије него што постане члан ЕУ успостави исте стандарде у суђењима за ратне злочине и престане са злоупотребама спискова за ратне злочине, као и потјерница, у циљу застрашивања и одвраћања прогнаних Срба од повратка и борбе за своја права у Хрватској", рекао је Линта.
Он је рекао да је међу 105 ухапшених Срба из Хрватске по потјерницама из Загреба, било чак 13 грешака у идентитету, што код избјеглих и прогнаних ствара утисак да су те грешке дио смишљеног плана хрватског руководства да се сви Срби из Хрватске држе под тензијом, да се сваки од њих може наћи, без обзира на то да ли је за нешто крив или није, под оптужбом или пресудом за ратни злочин, што им је уједно и порука да се не враћају или не путују у Хрватску.
"Коначан списак процесуираних, као ни списак амнестираних за оружану побуну никада није објављен што изазива страх да су Срби и даље на неком тајном списку и да ће бити ухапшени уколико би се вратили у завичај", рекао је Линта за "Фокус".
Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске с држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да је Хрватској лакше да Србе отпужи и осуди, него да им враћа њихову имовину и остала права.
"Неопходно је урадити ревизију пресуда и свих поступака, које је Хрватска урадила против припадника српског народа. То се сада мора урадити и с Дакићем. Надам се да ће он бити пуштен на слободу и да ће се са слободе бранити", рекао је Пузигаћа.

 

Извор: срна

Назад