Датум и вријеме објављивања: 7.9.2011 11:28

Koalicija udruženja izbjeglica u R. Srbiji - aktivnosti u periodu jun - avgust 2011.

Коалиција избјеглица

Poštovane kolegice i kolege,

Koalicija udruženja izbjeglica je, od poslednjeg izvještaja, nastavila sa aktivnostima tokom juna, jula i avgusta 2011. godine. Nažalost, nismo uspjeli da uvjerimo Evropsku uniju da Hrvatska nije ispunila evropske standarde u  poglavlju 23 «Pravosuđe i ljudska prava». Evropska komisija je preporučila, a Evropski savet donio odluku, da se 30. juna ove godine zaključe pristupni pregovori sa Hrvatskom a da se do kraja 2011. godine potpiše Ugovor o pristupanju. Zbog navedenog uputili smo preko ambasada Otvoreno pismo šefovima država i vlada i ministrima spoljnih poslova zemalja članica.

 

Hrvatska bi trebala postati 28 članica  EU 01. jula 2013. godine, nakon što se sprovede ratifikacija pristupnog ugovora u zemljama članicama EU. Istovremeno, Evropska komisija je donijela odluku da će se sprovoditi monitoring u naredne dvije godine. Od ukupno 35 poglavlja veća pažnja će biti posvećema poglavljima: «Pravosuđe i ljudska prava», «Tržišna konkurencija» i «Pravda, sloboda i bezbednost». Za navedena tri poglavlja Evropska komisija će podnosti izvještaje dvaput godišnje.

 

U Poglavlju 23 pod nazivom «Pravosuđe i ljudska prava», Evropska komisija će nastaviti sa praćenjem priprema Hrvatske za članstvo, uključujući puno ispunjavanje i sprovođenje obaveza i svih ostalih  neophodnih mjera do njenog pristupanja u područjima koje pokriva to poglavlje: uspostava nezavisnog, profesionalnog i efikasnog pravosuđa,  uspostava istih standarda u suđenjima za razne zločine, zaštita manjina, zaštita ljudskih prava,  saradnja sa Haškim tribunalom i dr.  S druge strane Evropska unija nije definisala nikakve konkretne mjere u slučaju neispunjavanja obaveza Hrvatske nego se neodređeno kaže da Evropski savet može donijeti sve potrebne mjere ako se pitanja koja izazivaju zabrinutost pojave tokom monitoringa. Mjere bi bile na snazi samo dok je to nužno i prestale bi čim se konkretno pitanje riješi. Mjere se mogu donijeti na prijedlog Evropske komisije kvalifikovanom većinom. 

 

Sa žaljenjem moram konstatovati da u našim aktivnostima nismo imali podršku Predsjednika i Vlade Srbije, niti čelnih ljudi Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića. Pojedinci iz redova Srba u Hrvatskoj su čak obilazili evropske prestolnice da uvjere svoje sagovornike da je Hrvatska ispunila sve uslove što se tiče Poglavlja 23.  Samostalna demokratska srpska stranka na čelu sa Pupovcem i Stanimirovićem, takođe, nije podržala naš prijedlog sa Hrvatski sabor usvoji Deklaraciju o poštovanju ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba kojom bi Hrvatska preuzela odgovornost za štete koje su učinjene prema Srbima tokom rata. S druge strane, Predsjednik i Vlada Srbije vode politiku popuštanja prema Hrvatskoj očekujući da će Hrvatska biti glavni saveznik Srbije u procesu evrospkih integracija. Jedan od elemenata te politike jeste žrtvovanje ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske. Ivo Josipović i Jadranka Kosor su svojim nastupima ili komentarima u Kninu  i Prištini pokazali šta stvarno misle o Srbiji i srpskom narodu. 

 

Koalicija udruženja izbjeglica je zajedno sa svojim kolegama iz Asocijacije aktivno učestvovala u obilježavanju progona i stradanja Srba u Oluji. U hrvatskoj ambasadi smo predali Otvoreno pismo za Jadranku Kosor i Slobodana Uzelca. Prilikom posjete Angele Merkel Beogradu predali smo u njemačkoj ambasadi Otvoreno pismo za njemačku kancelarku. Reagovali smo Otvorenim pismom na diskriminatorski odnos prema Srbima u selu Podgorje u opštini Vrginmost (sadašnje ime Gvozd). Zbog neadekvatnog praćenja naših aktivnosti od strane Radio televizije Srbije uputili smo Otvoreno pismo generalnom direktoru Aleksandru Tijaniću.  Povodom svjetskog dana izbjeglica organizovali smo, po drugi put, sportsko-kulturnu manifestaciju “Krajiški otkos” i javnu raspravu u Skupštini Srbije s ciljem pronalaženja pravičnog i trajnog rješenja naših bronih problema. Putem Saopštenja nastojali smo da javnost upoznamo sa našim stavovima povodom događaja i izjava koji su vezani za našu problematiku. 

 

U narednom periodu  nastojaćemo da djelujemo u dva pravca: prvo, tražićemo od svih relevantnih faktora podršku našem prijedlogu da Evropska komisija definiše konkretne mjere u slučaju neispunjavanja obaveza od strane Hrvatske tokom perioda monitoringa  u naredne dvije godine. Mjere bi bile na snazi sve dok se pitanja iz poglavlja 23 «Pravosuđe i ljudska prava» ne rješe na pravičan način;  drugo, tražićemo podršku od relevantnih faktora našem prijedlogu da se otvori suštinski dijalog između Srbije i Hrvatske s ciljem pronalaženja sveobuhvatnog, pravičnog i trajnog rešenja problema izbjeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana.  Temelj suštinskog dijaloga trebalo bi da bude Bečki sporazum o sukcesiji koji je potpisan 29. juna 2001. godine od strane predstavnika država nastalih na području bivše Jugoslavije. Hrvatski sabor je ratifikovao Bečki sporazum 2004. godine.  U Aneksu G Bečkog sporazuma se jasno kaže da će svim građanima biti vraćena njihova prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine a svi ugovori sklopljeni za vreme rata biće proglašeni ništavnim. Drugi značajan dokumenat je Sporazum o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i R. Hrvatske. koji je porpisan 23.avgusta 1996. godine. List Danas je objavio tekstove u vezi oba sporazuma.

 

Pokrenuli smo incijativu prema Vladi Srbije da se na predstojećem popisu stanovništva koji će biti održan od 01. do 15. oktobra 2011. godine izvrši na posebnom obrascu  popis izbjeglih i prognanih Srba iz država nastalih na području bivše Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska, BiH) i građana koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u Hrvatskoj, kao i popis njihove oduzete,  uništene i nestale i imovine  i drugih oduzetih prava. Takođe, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava ili emailom bi se evidentirali oštećeni građani  koji žive u trećim zemljama, kao i njihova imovina.

 

U prethodnom periodu smo, zajedno sa predstavncima Ministarstva pravde Srbije, angažovani u rješavanje slučaja 80-godišnjeg Mile Dakića koji je uhapšen 26. maja ove godine u BiH zbog navodnog podstekavanja na ubistvo tri hrvatska policijaca avgusta 1991. godine. Županijski sud u Karlovcu pravosnažno je osudio Milu Dakića u odsustvu na 20 godina zatvora. Dana 11. avgusta ove godine Mile Dakić je izručen Hrvatskoj. Prije nekoliko dana  Mile Dakić je prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje su puno bolji uslovi.  Poznati hrvatski advokat Ljubo Drageljević zastupa Milu Dakića. Kako stvari sada stoje uskoro treba očekivati dobre vijesti.  

 

Jedan od ključnih preduslova da se učini napredak vezano za dva pravca djelovanja jeste promjena politike Srbije.  Zbog toga ćemo i dalje nastaviti tražiti dijalog sa Predsjednikom i Vladom Srbije, kao i sa svim poslaničkim gupama. U prethodnih 12 mjeseci poslano je deset dopisa u kabinet g-dina Tadića sa molbom za sastanak povodom značajnih događaja. Predsednik Tadić nije našao za potrebno da primi našu delegaciju. Od premijera Cvetkovića tražili smo, izmeđi ostalog, da se prilikom popisa stanovništva izvrši i popis svih građana koji su izbjegli ili prognani iz država nastalih na području bivše Jugoslavije, kao i popis njihove imovine. Još uvijek nemamo odgovor. Delegaciju izbjegličkih udruženja je primio Njegova svetost Patrijarh srpski g. Irinej od koga smo dobili punu podršku za naše aktivnosti. Jedan od glavnih ciljeva naših aktivnosti jeste da da se sazove vanredna skupština Srbije na kojoj bi se usvojila Rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba iz  Hrvatske i građana koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u  Hrvatskoj. Prijedlog Rezolucije smo dostavili svim Poslanickim grupama u Narodnoj skupštini Republike Srbije, još u februaru ove godine.  Imali smo određene kontakte sa pojedinim predstavnicima poslaničkih grupa koji, još uvijek, nisu rezultirali konktretnim dogovorom

 

U prethodna tri mjeseca povećano je medijsko praćenje naših aktivnosti. Štampani i elektronski mediji posvetili su značajnu pažnju problemima sa kojima se suočavaju izbjegli i prognani Srbi, kao i aktivnostima predstavnika izbjegličkih udruženja. U prilogu šaljem dio tekstova. Posebno ističem tekst koje su objavile Večernje novosti (redni broj 33).  U navedenom tekstu potpredsjednik Vlade Srbije Jovana Krkobabić je izjavio da Srbija godišnje izdvaja više od 50 milijardi dinara ( oko 500 miliona evra) za finansiranje troškova zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite i integracije izbjeglica. Prema našim podacima to nije tačno. Sredstva koja su izdvojena iz budžeta za 2011. godinu za Komesarijat za izbjeglice, uključujući naknade sa socijalnu zaštitu  izbjeglica, iznose 1.275.979.000 dinara ili oko 40 puta manje od brojke koju je iznio potpredsjednik Krkobabić.  Sredstva koja su izdvojena iz budžeta za 2009. i 2010. godinu za Komesarijat za izbjeglice iznosila su, takođe, svega nešto više od 1 milijarde dinara po godini (2010. godina -1.069.586.000 din; 2009. godina – 1.072.708.000 din.).

 

U Beogradu, 03. sepembar 2011.

                                                                                       Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica

                                                                                                            Miodrag Linta

 

 

 

U prilogu Vam šaljem slijedeće materijale:

 

1.  Saopštenje za javnost povodom odluke Evropske komisije da predloži zatvaranje pregovora sa Hrvatskom;

2.  Saopštenje za javnost povodom sastanka u Ministarstvu pravde u vezi hapšenja Mile Dakića

3.  Saopštenje za javnost povodom sastanka delegacije izbjegličkih udruženja kod potpredsjednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića;

4.  Saopštenje za javnost povodom javne rasprave u Narodnoj skupštini Srbije u vezi obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica;

5.   Saopštenje za javnost povodom odluke Evropskog savjeta da podrži završetak pristupnih pregovora sa Hrvatskom;

6.   Saopštenje za javnost povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradanje Srba, Jevreja i  drugih u kompleksu koncentracionog logora Gospić; 

7.   Saopštenje za javnost povodom sastanka delegacije izbjegličkih udruženja sa Njegovom Svetosti Patrijarhom srpskim g. Irinejem;

8.   Saopštenje za javnost povodom sastanka u Ministarstvu pravde u vezi hapšenja Mile Dakića;

9.   Saopštenje za javnost povodom obilježavanja stradanja i progona Srba u Oluji;

10.  Saopštenje za javnost povodom izjave Jadranke Kosor u Kninu;

11.  Saopštenje za javnost povodom izjave Ive Josipovića u Kninu;

12.  Saopštenje za javnost povodom skrnavljenja spomen kosturnice u Veljunu na Kordunu

13.  Saopštenje za javnost povodom izjave Amnesti International;

14. Saopštenje za javnost povodom sastanka u Ministarstvu pravde u vezi izručenja Mile Dakića Hrvatskoj;

15. Saopštenje za javnost povodom saopštenja policijske uprave Vukovarsko-srijemske;

16. Saopštenje za javnost povodom izjave Jadranke Kosor u Prištini;

17. Saopštenje za javnost povodom predstojećeg popisa stanovništva u Srbiji od 1 do 15.oktobra 2011;

18. Saopštenje za javnost povodom izjave Jadranke Kosor u Petrinji u vezi rešenja pitanja nestalih lica;

19. Saopštenje za javnost povodom posjete Ive Josipovića Srbiji;

20. Otvoreno pismo šefovima država i vlada i ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU povodom odluke Evrospke komisije da preporuči zatvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Hrvatskom;

21. Otvoreno pismo generalnom direktoru Radio televizije Srbije Aleksandru Tijaniću;

22. Otvoreno pismo predsedniku hrvatske Vlade Jadranki Kosor;

23. Otvoreno pismo potpredsedniku hrvatske Vlade Slobodanu Uzelcu;

24. Otvoreno pismo povodom pritisaka na Srbe u selu Podgorje u opštini Gvozd (Vrginmost);

25. Otvoreno pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel;

26. Izvještaj sa održanog Drugog krajiškog otkosa;

27. Tekst u listu Danas – Apel izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske zemljama članicama EU;

28. Tekst u listu Danas -  Deset godina posle (povodom godišnjice Bečkog sporazuma o sukcesiji);

29. Tekst u listu Danas – Podrugljivo i neistinito o Srbima iz Hrvatske;

30. Tekst u listu Danas – Lažna teza o Srbima kao agresorima;

31. Tekst u listu Danas – Hrvatska slavi protjerivanje Srba;

32. Tekst u listu Danas – Petnaest godina poslije (godišnjica Sporazuma o normalizaciji odnosa);

33. Tekst u listu Pravda – Nema kompromisa sa ljudskim pravima;

34. Tekst u listu Politika – Pola miliona izbjeglica i dalje bez prava;

35. Tekst u listu Politika – Srbi iz Hrvatske traže podršku Angele Merkel;

36. Tekst u listu Večernje novosti – Od Hrvatske ni penzije ni povratka,

37. Intervju u listu Frankfurtske vesti – Čiji je naš problem;

38. Tekst u listu Politika – Tražimo podršku njemačke kancelarke;

39. Tekst u listu Pravda – Pravo na istinu;

40. Tekst u zagrebačkom listu Novosti  -  Ovi ljudi trpe sramotne optužbe.

 

Šire informacije o našim aktivnostima možete naći na sajtu www.koalicija.org.rs

Назад