Датум и вријеме објављивања: 13.10.2015 14:01

16 (29) Крајишки ликовни салон у Београду

Удружење Срба из Хрватске, Српско културно друштво „Зора“ Книн-Београд, заједно са Завичајним клубом „Книнска крајина“ и Удружењем Срба из Хрватске „Никола Тесла“ Крагујевац,  и ове године организују већ традиционалну манифестацију Крајишки ликовни салон. Ово је шеснаести салон који се организује у избјеглиштву а укупно до сада је одржано 28 салона. Овогодишња изложба биће отворена у уторак, 13. октобра 2015. године у 19 часова у Галерији Музеја жељезница Србије (Немањина 6).

Овогодишњи салон одржава се у част обиљежавања 400 – годишњице од оснивања Богословије Света три Јерарха у манастиру Крка (Далмација) и поводом тужне 20 - годишњице прогона српског народа са подручја Српске Крајине.

Салон је први пут почетком 80-их година прошлог вијека организован у Книну и од тада одржава се већ близу три деценије. Континуитет ове изложбе на кратко је прекинут 1995. године због  прогона, али је она  наставила своје трајање и на простору Републике Србије гдје је избјегао највећи дио Срба из Крајине. Упркос трагичној судбини српског народа, ови људи окупљени око „Крајишког ликовног салона“, одлучили су да се представе јавности у Србији, али гледајући на то  као на један од начина да свој завичај отргну од заборава, било да је ријеч о црквама и манастирима, градовима, селима, пејсажима, лицима, успоменама на дјетињство... Њима су се убрзо придружили и они умјетници који су поријеклом са простора Крајине, а потом и ликовни ствараоци из Републике Српске, Србије... Неки од њих учествовали су и ове године у раду   ликовне колоније „Умјетничког братства манастира Крке“ која траје већ двадесет година.

Главне одлике „Крајишког ликовног салона“ данас чине заиста велики број радова, широк спектар тема и ликовних приступа, али прије свега велика заинтересованост како излагача тако и публике за ову изложбу, коју ће и ове године, осим у Београду, публика моћи видјети  у  Крагујевцу, Панчеву, Новом Саду... Више од 100 аутора своје идеје и ставове исказали су у најразноврснијим материјалима и техникама, од оних класичних попут мермера, мозаика или уља,  графике, све до дигиталне фотографије. И ове године, на изложби заједно излажу како афирмисани умјетници, нека од најпознатијих имена српске ликовне сцене, тако и млади аутори који су рођени знатно послије оснивања овог Салона.

Награда салона „Борис Маркош Минго“ за ликовно стваралаштво младих, ове године је додијељена Теодори Балабановић за слику „Мајстор“. Ова награда се традиционално додјељује у знак сјећања на младог умјетника, који је погинуо бранећи Крајину 1991. године.

 

                                                                                        Генерални секретар Удружења

Београд, 8.10.2015.                                                        Милојко Будимир, проф.

 

Плакат - 16 (29) Крајишки ликовни салон

Плакат - 16 (29) Крајишки ликовни салон

 

Везане вијести:

у београду отворен јубиларни 15. "крајишки ликовни салон"

Крајишки ликовни салон у Галерији Музеја жељезница Србије ... 

Назад