Датум и вријеме објављивања: 20.4.2011 9:36

АПЕЛ ОКО ПОПИСА СТАНОВНИШТВА У ХРВАТСКОЈ

Miljko Budimir

Министарство за дијаспору и вјере

Владе Републике Србије

Државни секретар Миодраг Јакшић

 

Предмет:  ПОПИС СТАНОВНИШТВА У ХРВАТСКОЈ

 

У организацији Министарства за дијаспору у Београду су прије почетка пописа становништва у Хрватској организована два састанка    (22. фебруар и 23. март 2011). На тим састанцима осим представника избјегличких удружења били су присутни и представници Срба из Хрватске. Закључено је да је овај попос од посебног значаја за Србе који су остали или се вратили да живе у Хрватској а посебно за избјегле и прогнане Србе из Хрватске.

Испред Удружења Срба из Хрватске и Асоцијације избјегличких удружења боравио сам  од 1. до 7. априла о.г. на подручју јужне Лике и сјеверне Далмације. Већ тада уочио сам одређене неправилности на које сам указао Српском националном вијећу у Хрватској које је преузело обавезу око провођења пописа а преко медија упознао  и ширу јавност. У Книну поред више покушаја нисам пронашао никог у пописном центру како би извршио своју грађанску дужност. Тога дана (4. априла) било је више Срба који су допутовали из Србије који такође нису успјели да се попишу. Проблем је у чињеници што су Србима одузета станарска права па немају смјештај да би могли дуже биравити или им још увијек нису обновљене куће ни враћена друга имовина.

У вријеме боравка на томе подручју десиле су се и друге неправилности. Тако нпр. у неким мјестима у задарском залеђу дошло је од стране пописивача до злоупотребе приликом уписа вјерске припадности. Неким Србима је уписано да су се опредјелили за гркокатолике (унијате) што свакако не одговара истини. Приликом мог другог боравка у Хрватској,  у Загребу 13. априла о.г. представници  СПЦ из Загребачко-љубљанске епархије упознали су ме са чињеницом да сличне опструкције постоје и на подручју те епархије.

Посебно забрињава чињеница да институције у Србији нису показале довољан интерес да се помогне избјеглим и прогнаним Србима да у већем броју отпутују у завичај и тамо се попишу. Ово ће свакако имати негативне посљедице у оним жупанијама гдје је број Срба посије проведеног етничког чишћења мањи од 5%., тако да више неће имати своје представнике у локалној и жупанијској власти.

Још једном користим прилику и обраћам се представницима институција које су задужене за ову проблематику да материјално помогну свима онима који до краја пописног рока покажу жељу да отпутују на попис а нису у финанцијској могућности. Предност је што један члан може да попише све чланове свога домаћинства и тако значајно допринесе да се повећа број Срба у Хрватској. Ово посебно долази до изражаја послије донешене првостепене пресуде у Хагу  хрватским генералима која враћа наду прогнаним Србима да све још није изгубљено. Материјална надокнада састојала би се у компензацији трошкова превоза.

 

С поштовањем,                                                                         Предсједник Асоцијације

 

Београд, 17.4.2011.                                                                     Милојко Будимир, проф.

 

О томе обавијест:

          - Кабинет предсједника Републике Србије

          - Кабинет премијера Владе Србије

          - Кабинет потпредсједника Владе др Ј. Кркобабића

          - Комесаријат за избјеглице

Назад