Датум и вријеме објављивања: 21.5.2013 10:48

7. Крајишки црквено – народни Свесрпски сабор „ Крушедолска звона 2013“

Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске заједно са Завичајним удружењем  Славонија из Инђије организује у суботу, 25. маја 2013. године традиционалну манифестацију 7. Крајишки црквено – народни Свесрпски сабор код манастира Крушедол на Фрушкој гори.

 

 У манастирској цркви  литургију и парастос за све Србе који су погинули и нестали током XX вијека с почетком у 9,30 сати служиће владика сремски Василије са свештенством сремске епархије. Послије трпезе љубави у манастирској благаваоници,  на позорници испред манастира одржаће се пригодан културно - умјетнички програм. Програм представља смотра духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских пјевачких група и више културно-умјетничких друштава која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја. Крушедолску бесједу говориће  научни сарадник на Балканолошком институту  др Чедомир Антић. 

 

 Овогодишње  окупљање има посебан значај  с обзиром на двије важне  чињенице. Ове године обиљежава  се 1700 година од Миланског едикта  и 300-годишњица Карловачке митрополије. Намјера је организатора да ово саборовање прерасте у Свесрпски сабор како би показали наше заједништво  и сачували сјећање на завичај и нашу богату историју.

 

На овогодишњи Сабор осим избјеглих и прогнаних  Срба из Хрватске и БиХ и њихових  пријатеља из Србије, очекује се долазак наших сународника из земаља у региону као и из дијаспоре.  Ради великог интереса организатори ће уложити напор да се обезбједи превоз за све избјегле и прогнане који немају другог начина да присуствју овом дружењу, које враћа вјеру и буди наду о повратку у завичај. Сви заинтересовани могу се пријавити на телефон Удружења Срба из Хрватске број: 011/ 3231 994.

 

Београд, 10. мај 2013.                                                        

Предсједник Асоцијације

Милојко Будимир, проф.

Назад