Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ЗА ДЕВЕТ МЈЕСЕЦИ 111 ЕКСХУМАЦИЈА

njegovic drndak jovan photography

САРАЈЕВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ – Тужилаштво БиХ и Посебно одjељење за ратне злочине за девет мjесеци ове године извршили су ексхумациjе на 111 локациjа широм БиХ.

Из ове институциjе jе саопштено да jе Тужилаштво БиХ од 1. jануара, од када проводи све радње на извршењу наредби Суда БиХ за ексхумациjу и идентификациjу жртава кривичних дjела против човjечности и вриjедности заштићених међународним хуманитарним правом, па до данас према Суду БиХ упутило више од 111 приjедлога за издавање наредби за провођење ексхумациjа, а затим по добиjеним наредбама Суда, извршило ексхумациjе на 111 локациjа широм БиХ.

„Тужилаштво БиХ jе у истом периоду дало више од 95 сагласности Институту за нестала лица БиХ за вршење пробних копања на локациjама гдjе постоjе сазнања да се налазе посмртни остаци жртава ратних злочина“, наводи се у саопштењу поводом медиjских критика Тужилаштва БиХ због динамике извршења процеса ексхумациjа и идентификациjа жртава ратних злочина.

У саопштењу се наглашава да грађани и jавност требаjу знати да динамика процеса ексхумациjа, коjе проводи Тужилаштво БиХ, директно зависи од низа обjективних околности, као што су расположивост службеника коjи учествуjу у процесу као и расположивости финансиjских средстава.

„Динамика и брзина заказивања термина ексхумациjа директно зависе о доступности већег броjа службених лица у току одређеног дана на jедноj локациjи, те због заузетости неких од учесника настаjу потешкоће и пролонгирања датума ексхумациjе“, наводи се у саопштењу.

Наглашава се да jе нарочито евидентан проблем у вези са недостатком стручних лица, вjештака судске медицине-патолога, коjих у циjелоj БиХ има тек неколико.

„Потешкоће представљаjу и недовољна кадровска и материjално-техничка опремљеност агенциjа и институциjа коjе учествуjу о овим процесима за извршење теренских послова, као и ограничен броj овлаштених службених лица, недостатак возила, специjализоване механизациjе, као и опреме за обављање наведених послова“, наводи се у саопштењу.

И због временских услова процесе ексхумациjа ниjе могуће вршити током циjеле године, нарочито у зимским мjесецима.

Средства за извршење ексхумациjа нису била оперативна до 6. октобра, те Тужилаштву БиХ до тог дана ниjе била дозначена ниjедна КМ, док Тужилаштво БиХ, на основу неизмирених обавеза за извршене ексхумациjе, према субjектима коjи су учествовали у наведеним активностима, дугуjе више од 220 000 КМ.

„Све наведене чињенице успораваjу процес извршења наредби за ексхумациjе и идентификациjе. Битно jе истаћи и да Тужилаштво БиХ настоjи ажурно и благовремено поступати у наведеним процесима, тако да су сви пристигли приjедлози за ексхумациjе дати у процедуру“, констатуjе се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ и Посебни одсjек за ратне злочине оцjењуjу да су за девет мjесеци ове године постигли значаjне резултате у процесу тражења несталих лица и провели велики броj ексхумациjа на локациjама широм БиХ.

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: