Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vučić: Nećemo dozvoliti manipulaciju brojem žrtava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija nikako i ni na koji način neće zaboraviti stravična stradanja, strašne zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim i jevrejskim narodom u NDH tokom Drugog svetskog rata, poručivši da neće dozvoliti da neko smanjuje i manipuliše brojem srpskih žrtava.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, kazao da Srbija poštuje sve žrtve i nikada nije zaboravila, to jest uvek prilikom obeležavanja stradanja, govorila je ne samo o srpskim, već i jevrejskim i drugim žrtvama.

„Nećemo dozvoliti da neko smanjuje broj srpskih žrtava, da se ne pomenu žrtve čiji broj se broji u stotinama hiljada. Mi to nećemo dozvoliti i držaćemo se istorije”, podvukao je on.

Kazao je da je Rivlinu preneo da ono što neki slave kao najveću pobedu mi doživljavamo kao najveću nesreću za naš narod – Oluja.

„Dok se neki raduju 4. avgusta, neki tuguju. Upoznao sam predsednika Rivlina sa činjenicom da se radi o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata”, objasnio je Vučić.

Preneo je da je započeo razgovore sa predsednikom Izraela o Starom sajmištu, gde mislimo da formiramo nešto što bi bio naš Jad Vašem, iako je on jedinstven, a u kojem bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Zahvalio se Rivlinu na važnim rečima koje je izgovorio juče u Jasenovcu.

Podsetio je da je ovo prva zvanična poseta predsednika države Izrael Srbiji, dodajući da je ponosan na činjenicu što je imao čast da ugosti visokog gosta.

Izrazio je nadu da će predsednik Izraela i premijer ubuduće češće dolaziti u našu zemlju.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, a odnosi između srpskog i jevrejskog naroda na još višem i boljem nivou.

„Srbi i Jevreji su zajednički prošli kroz mnogo muka i stradanja tokom Prvog i Drugog svetskog rata posebno. Uvek smo znali da poštujemo jedne druge i žrtve oba naroda. Gotovo da ne postoji antisemitizam u Srbiji i u Srbiji nikada neće postojati fašizam, neonacizam, i neofašizam. To možete da vidite u svim gradovima širom Srbije, na licima ljudi, na našim ulicama”, naglasio je on.

Vučić je rekao da Srbija ima veliki interes da sa Izraelom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, a jedna je da nikada ne zaboravimo i čuvamo sećanja na stradanja naših naroda.

Zahvalio se Rivlinu što Izrael nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kao što će Srbija uvek podržavati postojanje i opstanak države Izrael i gajiti prijateljske odnose prema izraelskoj državi i narodu.

Preneo je da će Srbija biti večeras domaćin događaju koji će obeležiti naše prijateljstvo zauvek.

Ukazao je da je jedan od osnivača države Izrael Teodor Hercel poreklom iz Zemuna i da će danas biti svečano imenovana jedna ulica u tom delu Beograda.

Ponovio je da su Jevreji prilazili kroz sva stradanja zajedno sa Srbima i posebnu zahvalnost iskazao je Gideonu Grajfu, vodećem istraživači instituta o stradanju, koji je svojim radom doprineo da se ne mogu sakriti podaci o Jasenovcu.

Rekao je da je Zakonom o restituciji Srbija obavila njenu dužnost, učinila nešto što je važno za uspostavljanje pravde, a mnogo važnije od novca je, kako je istakao, to što je time rađeno na odnosima u budućnosti, jer kako se odnosimo prema prošlosti i rešavamo te probleme, takvi će biti odnosi u budućnosti.

Kazao je sa svojim izraelskim kolegom razgovarao o konkretnim bilateralnim odnosima, i kazao da očekuje da će se popraviti kroz veću trgovinsku razmenu.

Podsetio je da u Srbiji postoji veliki broj izraelskih kompanija, dodajući da želimo još više investitora iz te zemlje.

„Uvereni da možemo da pristupimo hrabrijem pozivu izraelskim turistima da dođu u Srbiji, spremni smo i da pozovemo naše građane da odlaze u Izrael kako u Jerusalim tako i Tel Aviv”, naglasio je on.

Ukazao je da su analizirani odnosi dve zemlje, kao i razmotreno formiranje mehanizama kojima će komunikacija biti brža, kako bi se reagovalo u interesu obe zemlje.

Vučić je rekao da je dogovoren Mešoviti komitet za saradnju, na čijem čelu će, na strani Srbije, biti ministri Nenad Popović i Siniša Mali.

„Očekujemo velike rezultate rada tog komiteta, i da ekonomska saradnja bude jednako dobra kao i politička”, istakao je on.

Vučić je preneo da je sa Rivlinom razgovarao i o situaciji na Bliskom istoku, te čuo o izazovima sa kojima se Izrael suočava. (Tanjug)

Vučić dočekao Rivlina ispred Palate „Srbija”

Predsednici Izraela i Srbije (Foto Beta)
Predsednici Izraela i Srbije (Foto Beta)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti.

To je prva poseta jednog izraelskog predsednika našoj zemlji.

Vučić i Rivlin će nakon razgovora održati zajedničku konferenciju za medije.

Rivlina će primiti i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Tokom posete Rivlina Srbiji biće održana i ceremonija imenovanja ulice po Teodoru Herclu, ocu izraelske države, čiji su roditelji rođeni i živeli u Zemunu u vreme kada je taj deo Beograda pripadao Habzburškoj monarhiji.

Vučić je uoči dolaska Rivlina razgovarao sa izraelskom ambasadorkom Alonom Fišer Kam, istakavši da će predstojeći susret biti prilika da se unapredi politički dijalog, ekonomska saradnja i kulturne veze Srbije i Izraela.

Time bi se osnažili i međusobno razumevanje i poverenje.

Ambasadorka Fišer Kam je najavila želju predsednika Rivlina da tokom posete pokaže koliko je Srbija važna Izraelu.

Ona je prenela i zahvalnost za usvajanje Zakona o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih naslednika, kao i za počast koja će biti odata Herclu.

U intervjuu za Tanjug Fišer Kam izrazila je uverenje da će izraelski predsednik iskoristiti predstojeću posetu da izrazi nadu za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo, koje će zadovoljiti sve. 

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Rivlin: Jasenovac – Aušvic Balkana

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: