fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВУЧИЋ: АКЦИЈА „ОЛУЈА“ – ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

Предсjедник Владе Републике Србиjе Александар Вучић

Предсjедник Владе Републике Србиjе Александар Вучић


Предсjедник Владе Србиjе Александар Вучић поручио jе синоћ прогнаним Краjишницима да ће Србиjа бити довољно jака да може, док други срамно славе, да поносно стане и викне да jе акциjа „Олуjа“ била злочин и етничко чишћење, те да ће циjели свиjет то коначно чути.

 

Вучић jе истакао да jе Дан сjећања на жртве и прогнане установљен управо због тога и треба да служи том циљу и ниjе уперен ни против кога, нити ико треба да брине да ли ће Србиjа остати посвећена миру у развоjу региона.

 

„И поштоваћемо све, али ћемо убудуће, за промену поштовати и себе и поштоваћемо сваку нашу жртву, ни више ни мање од поштовања коjе показуjемо према туђим жртвама, свако име и сваки живот коjи стоjи иза тог имена“, рекао jе Вучић на обиљежавању Дана сjећања код моста у Сремскоj Рачи.

 

Он jе у обраћању пред 20.000 окупљених поручио да jе у новиjоj српскоj историjи тешко наћи тужниjи дан.

 

„Данас jе дан када одаjемо почаст жртвама, а њих jе више од 2.000 убиjених и несталих у jедном од наjвећих прогона српског народа у његовоj страдалничкоj прошлости“, подсjетио jе Вучић.

 

Он jе поручио да жели да риjечи мржње, сукоба и освете не буду те коjе ће обиљежити данашњи дан.

 

„Са Хрватском имамо мир, чуваћемо га и желети наjбоље односе у будућности. Бићемо, надам се, убрзо и добри приjатељи у заjедничкоj кући ЕУ, али данас шаљемо свету jасну поруку да се злочин мора опростити, али се не сме и не може заборавити, и то баш на овом месту где су Република Српска и Србиjа уjедињени у болу, на месту коjе jе прегазило 250. 000 прогнаних Срба у страху да их не прегази Хрватска, како неки кажу, ослободилачка чизма“, навео jе Вучић.

 

Он jе рекао да jе за списак жртава, убиjених и прогнаних, потребно исписати више од 4.000 страница и да jе потребно шест дана и шест ноћи да се таj списак прочита.

 

Вучић jе упитао оне коjи таj погром славе два дана зашто не славе шест дана и шест ноћи „jер ће тако бар моћи да се сете сваког кога су протерали и да га прославе поjединачно“.

 

„Кажете: `Победили сте, а зликовци Срби су поражени, били су агресори!` Јесте ли икада чули за агресора на сопственом огњишту, агрсора на сопствену њиву, агресора коме у руци остане само кеса тужних успомена?“, упитао jе Вучић.

 

Он jе навео да jе тачно да су Срби поражени приjе 20 година jер нису вjеровали да jе било ко био способан да тако етничко чишћење проведе у дjело.

 

„Поражени смо jер нисмо имали ни снаге ни знања ни Милошеве мудрости, нити паметне политике да своj народ сачувамо. Резултат ваше победе jесу згаришта, уништене породице, опустошена села.

 

Резултат нашег пораза биће победа, победа у нашем напретку, победа у претакању горке сузе нашег народа у огромну енергиjу за будућност Србиjе, у снагу коjа ће нашу земљу подићи из блата и уврстити jе у ред модерних и успешних земаља“, нагласио jе Вучић.

 

Он jе поручио да ће сваког дана Србиjа бити све jача. „Је ли то наш пораз? Не бих рекао. Снага наших суза и свећа много jе jача од снаге њихових топова и тенкова и морална и људска и не могу да победе наш спокоj и нашу храброст, као и одлучност да се њиховим гламурозним парадама супротставимо погледом у будућност“, истакао jе Вучић.

 

Према његовим риjечима, „Олуjа“ jе била страшан злочин и Србиjа то више неће да криjе. „`Олуjе` треба да се стиде неки други, они коjи су сачинили таj списак за коjи jе потребно шест ноћи и шест дана да га прочитате, починивши злочин без преседана, они коjи таj злочин никада нису осудили, а богами и они у Србиjи коjи су се годинама понашали као да то никакве везе са Србиjом и Србима нема“, рекао jе Вучић.

 

Он jе нагласио да данас Србиjа коначно има снаге да каже шта jе била „Олуjа“ – наjвећа етничка промjена састава становништва послиjе Другог свjетског рата и погром, етничко чишћење и бесмислени покољ.

 

„И нека нико од нас не очекуjе да ћемо те чињенице убудуће прећуткивати“, поручио jе премиjер Србиjе.

 

Вучић jе рекао да рат jесте готов и да су то лиjепо написали у Загребу, да га више неће бити, али да то никако не значи да ће Србиjа пристати да заборави сопствену историjу, све побjеде и све поразе, а поготово да заборави своjе жртве и своj народ.

 

„То се никада неће догодити зато што jе то наша одговорност и ми смо jе после 20 година преузели и за сопствену прошлост, за жртве и за сећање на њих, али и за сопствену будућност, поготово будућност оних коjи су прогнани“, нагласио jе Вучић.

 

Он jе Србима, Краjишницима поручио да нико не може да им врати мртве, да нико не може да промиjени прошлост и да уреди да се деведесте године прошлог виjека и њихов ужас нису никада догодили, не може да смањи бол нити патњу коjу су проживjели.

 

„Али зато ова држава, наша Србиjа може и хоће да вама и свим другим прогнаницима из свих тих гадних ратова обећа да се нико више према вама неће понашати као према туђима и да ће Србиjа бити ваше уточиште и ваша кућа и да ће бринути о сећању на мртве и о будућности живих и да ћемо од те наше Србиjе направити земљу коjом ћете се поносити и коjа ће моћи своjим угледом и своjом снагом да се избори за оно што вам припада од имовине до поштовања“, рекао jе Вучић.

 

Вучић jе рекао да жели да исправи „20 година дугу неправду“ и поручио: „Добро дошли Срби, добро дошли наши Краjишници, добро дошли браћо, добро дошле сестре, добро дошли своjоj кући… Стигли сте у вашу и нашу jедину Србиjу. Нека jе вечна слава свим невиним српским жртвама, живели Краjишници, живела Српска, живела Србиjа!“.

 

Након Вучићевог обраћања Хор „Србадиjа“ из Биjељине извео jе пjесму „Ово jе Србиjа“, чиме jе оконачна синоћна манифестациjа коjу су заjеднички организовале владе Републике Српске и Србиjе поводом Дана сjећања на страдање и прогон Срба.

 

Манифестациjи су присуствовали и чланови влада Србиjе и Српске, представници Народне скупштине Србиjе, Народне скупштине Српске и других државних органа, представници Воjске Србиjе, Српске православне цркве, дипломатског кора и броjни грађани.

 

Акциjа Хрватске воjске и полициjе под називом „Олуjа“ почела jе 4. августа 1995. године током коjе jе убиjено и нестало 2.000 Срба, док jе 250.000 протjерано са своjих огњишта.

 

Заjедничко обиљежавање 5. августа као Дана сjећања на страдање и прогон Срба договорено jе на заjедничкоj сjедници Владе Српске и Владе Србиjе 26. jуна у Београду.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ЗАЈЕДНИЧКИ ДАН СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ СРБЕ – 5. АВГУСТ …

Вучић: Србиjу да згазите нећете и то вам поручуjем из центра …

„олуjа“ наjвеће етничко чишћење након другог свjетског рата

Олуjа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: