Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ВЕЛИМИРОВИЋ: ПОТРЕБАН КВАЛИТЕТАН ПОПИС СВИХ ЖРТАВА РАТА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/janko-velimirrovic.jpg

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да jе од великог значаjа да се обави квалитетан попис жртава у Другом свjетском рату и протеклом рату у БиХ, како би се избjегле манипулациjе броjем страдалих.

„Свjедоци смо манипулациjе броjем жртава у Другом свjетском рату, посебно у Јасеновцу и Доњоj Градини, а jедан од разлога за то jесте што бивша СФРЈ ниjе обавила квалитетан попис жртава“, рекао jе Срни Велимировић, коментаришући у посљедње вриjеме учестало минимизирање броjа jасеновачких жртава.

Према његовим риjечима, некадашњи хрватски предсjедник Фрањо Туђман jош за вриjеме док се бавио науком предњачио jе у манипулациjи броjем jасеновачких жртава са политичком позадином.

Велимировић jе истакао да и данас, нажалост, има сљедбеника оваквог Туђмановог приступа, коjи манипулишу броjем страдалих у протеклом рату у БиХ.

Он jе напоменуо да jе jедан од бивших бошњачких лидера Харис Силаjџић, поjедини представници Турске и САД износе податке да jе током протеклог рата у БиХ страдало више од 250.000 Бошњака, док директор сараjевског Истраживачко-документационог центра Мирсад Токача наводи да jе у протеклом рату у БиХ страдало мање од 100.000 грађана свих националности.

Виши кустос Музеjа жртава геноцида у Београду историчар Драган Цветковић процjењуjе да jе у Јасеновцу страдало између 122.000 и 130.000 људи, од коjих су 63 одсто били Срби. Он jе указао на то да се Јасеновац поистовjећуjе са укупним страдањем Срба у НДХ, али у њему jе живот изгубило свега 23 одсто свих српских цивила, односно 30 одсто у свим логорима заjедно.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: