Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

U SRPSKOM UDžBENIKU KOSOVO NIJE U SRBIJI

Radna_sveska_za_6_razred_osnovne_skole_1-edf8a1c3Javno preduzeće Zavod za udžbenike Srbije izdao je radnu svesku iz geografije za šesti razred osnovne škole u kojoj je na svim mapama Kosovo i Metohija “otcijepljeno” od Srbije, piše beogradski dnevnik “Blic”.

Na mapi koja prikazuje južnu Evropu, ali i na drugim mapama u ovom udžbeniku čiji su autori Rada Sitarica i Milutin Tadić, Kosovo i Metohija je uokvireno linijom za obilježavanje granice zemalja.

Reporteri “Blica” juče nisu uspjeli da je kupe u knjižarama Zavoda za udžbenike jer je svuda rasprodata još u septembru i najzastupljenija je radna sveska iz geografije u školama.

Zavod za udžbenike ne priznaje grešku, ali, ipak, najavljuje nove prepravljene primjerke.

“Uvidom u radnu svesku, vidi se razlika u linijama koje predstavljaju državnu granicu i upola tanjoj liniji koja predstavlja pokrajinsku granicu. Međutim, takva, upola tanja linija, ne postoji kada je reč o Vojvodini”, rekli su listu u Zavodu za udžbenike.

Zavod za udžbenike, kako navode, nema namjeru da dovodi u pitanje nejasnoću koja se pojavila i zato će povući kompletan do sada odštampan tiraž i zamijeniti ga novim primjercima u kojim će razlika u ucrtanim linijama biti očiglednija.

U Ministarstvu prosvete Srbije kažu da su svjesni čestih grešaka u udžbenicima, te da će novim Nacrtom zakona o udžbenicima, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, biti mnogo veća odgovornost na izdavačima, a postupak odobravanja udžbenika biće transparentniji.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

OBILjEŽAVANjE 11 GODINA OD MARTOVSKOG POGROMA

Udžbenici: Kosmet nije dio Srbije!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: