Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

SVETI NIKOLA IZ GORIOČA ČUVA SRBE

Mati Isidora napominje da je bilo “teško, ali i sveto” moliti se 1999. godine Svetom Nikoli, a potom i zloglasnog marta 2004. godine tokom pogroma Srba, da spasi i zaštiti sestre i svetinju…

Manastir Gorioč

Manastir Gorioč


Priredio: Neđeljko ZEJAK

Mati Isidora i sestre: Marta, majka vladike Teodosija, Jelisaveta i Vida zadnji su čuvari manastira u Gorioču, na Kosmetu, koji je jedva odbranjen pred naletima albanskih terorista.

Kako kaže predanje, u znak zahvalanosti Svetom Nikoli za izlječenje sljepila, Stefan Dečanski je, u davna vremena, dao blagoslov da se sazida manastir u mjestu u kome gorski vjetar čisti pluća i dušu.

Vjerovanje u čudesne moći Gorioča, liječenje sljepila i slabovidosti (uz jedinu fresku – “Sveti Nikola liječi oči kralju SteFanu Dečanskom”) čuvalo je ovu svetinju, kaže stara igumanija, mati Isidora.

Manastirski konak

Manastirski konak


Na manastir su u novije doba nasrtali zločinci, pa su je pripadnici međunarodnih snaga – Španci, a potom i Slovenci – dodatno obezbijedili sa pet redova bodljikave žice.

Vjerovanje u čudesnu moć Gorioča povezalo je veliki broj istinskih vjernika i prijatelja ove srpske svetinje.

Milutin Bogdanović iz Užica je “iskonski vezan za Gorioč”.

Sestrinstvo manastira Gorioč

Sestrinstvo manastira Gorioč


“Ovo je svetinja koja unosi smirenje i jača vjeru u Svevišnjeg da će svakog stići zaslužena nagrada ili kazna”, kaže on pokazujući na fresku posvećenu Svetom Nikoli iscjelitelju.

Sestrinstvo manastira kaže da je teško breme i vrijeme “iza i ispred njih”.

Mati Isidora, tihim glasom, tišim od “samoće u Gorioču”, pokušava da prenese stradalništvo sestrinstva iz ove srpske svetinje.

“Bogu velikom hvala. Sačuvao je naš manastir i nas u njemu. To je naša sveta dužnost. To je ono za šta se molimo jutrima i povečerjima”, kaže ona.

 

Mati Isidora napominje da je bilo “teško, ali i sveto” moliti se 1999. godine Svetom Nikoli , a potom i zloglasnog marta 2004. godine tokom pogroma Srba, da spasi i zaštiti sestre i svetinju.

Gorioč danas prkosi i štiti “sa visine” iznad Istoka sve srpsko i pravoslavno dokle pogled seže u Metohijskoj i Osojanskoj kotlini, do prevoja prema Zubinom Potoku sa sjeverne, te Prokletija i Šar planine sa južne strane

Freska Sv. Nikole

Freska Sv. Nikole


U posjedu manastira bilo je nekoliko stotina hektara, što šume što njiva i vinogorja.
Danas, visoka ograda i teška ulazna kapija odvajaju svega 25 hektara šume i oko dva hektara njive oslonjene na manastir od onih koji bi da uzmu manastiru sve.

Mati Isidora i sestre vjeruju da će se narod vratiti i da će Gorioč, ne samo za slavu i za velike praznike, biti pun žive riječi…

U gradiću je od pet hiljada Srba ostalo svega njih tridesetak.

Ali, u Osojanskoj kotlini živi oko 2.500 pravoslavaca, ulavnom porijeklom iz Andrijevice, Berana, Plava i Kolašina.

Tinja nada da će baš Osojanska kotlina, najveće povratničko naselje na Kosmetu. oživjeti i da će Gorioč i manastir Budisavci ostati svetinje – oslonci srpskog trajanja u Metohiji.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

„Podigli su spomenik Klintonu a sada beže iz doline suza, kroz zemlju ljudi koje kolju i mrze, spaljujući im crkve!“

Udžbenici: Kosmet nije dio Srbije!

Zadušnice na oskrnavljenom groblju

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: