Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Sutra sahrana članova porodice Vuković

Datum objave: utorak, 5 aprila, 2011
Veličina slova: A- A+

Cvijeće

BANjALUKA, 5. APRILA – Sedam članova srpske porodice Vuković, među kojima i troje djece, koje su hrvatske snage ubile u zapadnoj Slavoniji prvog dana operacije “Bljesak”, biće sahranjeno sutra u 14.00 časova na groblju Brestovčina u Gradišci.

Predstavnici banjalučke kancelarije Instituta za nestala lica BiH preuzeće u 12.30 časova na graničnom prelazu Gradiška posmrtne ostatke članova porodice Vuković od predstavnika Kancelarije za zarobljena i nestala lica Vlade Hrvatske.

Sahranu organizuju Udruženje porodica nestalih i poginulih zapadne Slavonije i članovi porodice Vuković, dok će opijelo za ubijene Vukoviće služiti gradiški sveštenici.

Predviđeno je da se okupljenima u 14.20 časova obrati predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih iz zapadne Slavonije Jovica Prodanović, a zatim i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Posmrtni ostaci sedmoro članova porodice Vuković identifikovani su 29. marta u Zagrebu u grupi od 17 žrtava srpske nacionalnosti, u okviru prve zvanične identifikacije srpskih žrtava iz “Bljeska” koja je izvršena u proteklih 16 godina.

Riječ o porodicama dvojice rođene braće. Jednu porodicu činili su Milutin Vuković (1945), njegova supruga Cvijeta (1950) i njihova tada osmogodišnja kćerka Dragana.

Drugu ubijenu porodicu činili su Ranko Vuković (1955), supruga Anđelija (1959) i njihova djeca – osmogodišnja Gordana i jedanaestogodišnji Goran.
Vukovići su ubijeni u svojoj kući u selu Medari, rano ujutro 1. maja 1995. godine, u prvom naletu hrvatskih snaga kada su hrvatski vojnici ušli u srpska sela i napravili pokolj.

U akciji “Bljesak” stradalo je ukupno osam članova porodice Vuković, ali osmi član – Zoran, sin Milutinovog i Rankovog brata, koji je nestao kod Okučana, još nije pronađen.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”, od 1 001 ekshumiranog tijela u posljednjih deset godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine, do sada su identifikovani posmrtni ostaci 629 srpskih žrtava.

Na ”Veritasovom” spisku nestalih nalazi se još 2 100 Srba koji su nestali od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i RSK, a među nestalima su 1 404 civila, od kojih 559 žena.

”Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još 592 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci stradalih Srba na ovom području koji i u šesnaestoj godini po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top