Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Šumarice svedoče o velikom stradanju

Datum objave: sreda, 19 oktobra, 2016
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Poemu „Glasovi neba pod zemljom” Aleksandra B. Lakovića, koja će biti izvedena 21. oktobra na Velikom školskom času, režirao Đorđe Milosavljević

Spomenik streljanim đacima i profesorima u Šumaricama (Arhiv grada Kragujevca)
Spomenik streljanim đacima i profesorima u
Šumaricama (Arhiv grada Kragujevca)

Kragujevac – Polaganjem venaca kraj humki u Ilićevu, Maršiću i Grošnici, gde su nemački vojnici 19. oktobra 1941. započeli odmazdu nad nedužnim civilima, hapseći i streljajući meštane ovih sela, u Kragujevcu je nastavljeno obeležavanje najtragičnijeg događaja u istoriji ovog grada koji je samo u jednom danu, s početka Drugog svetskog rata na ovom području, izgubio deset odsto stanovnika.

U Šumaricama, gde je pre 75 godina streljano oko 2.800 ljudi, ovog 21. oktobra, u okviru Velikog školskog časa, centralne manifestacije kragujevačkih komemorativnih svečanosti, biće izvedena poema „Glasovi neba pod zemljom” književnika Aleksandra B. Lakovića. Inscenaciju ove poeme priredio je reditelj Đorđe Milosavljević, a muziku je komponovao Marko Matović. U ulozi žrtava, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, pojaviće se kragujevački glumci Isidora Rajković, Katarina Jovanović, Nevena Ristić, Ivan Tomić, Miloš Đorđević i Filip Đorđević. Kostimograf ove dramske igre je Dragica Ilić.

Oktobarske komemorativne svečanosti u Kragujevcu prate i druge tradicionalne manifestacije, poput muzičkog OKTOH-a i „Bdenja” u okviru kojeg će ove godine, u Spomen muzeju „21. oktobar”, biti predstavljeni radovi umetnika Boleta Miloradovića.

U Domu omladine, Zavod za zaštitu spomenika kulture priredio je izložbu o spomenicima u šumaričkom memorijalnom parku i drugim obeležjima koji svedoče o veličini tragedije i zločinu nemačkih okupacionih trupa pod komandom Ota fon Bišofshauzena.

Krajskomandant Bišofshauzen u delo je sproveo naređenje generala Franca Bemea od 10. oktobra 1941. kada je odlučeno da se za svakog ubijenog vojnika Trećeg rajha strelja 100 civila, a za svakog ranjenog 50. Ova naredba važila je samo za teritoriju Srbije.

Pod izgovorom da će dobiti nove lične karte, na šumaričko stratište su dovedeni muškarci i deca, radnici, zanatlije, profesori i đaci Prve gimnazije, a najmlađi streljani, Dragiša Nikolić, imao je nepunih 12 godina. Streljanjima su rukovodili major Paul Kenig i kapetan Fric Fidler. Povod za odmazdu bio je događaj u mestu Dumača na putu Kragujevac – Gornji Milanovac, gde su četničke i partizanske jedinice, 16. oktobra, u zasedi ubile 10 i ranile 26 nemačkih vojnika.

Posle više od decenije predanog istraživanja, predsednik Subnora Kragujevca i Šumadije, istoričar Željko Zirojević prikupio je kompletne podatke o ubijenima u južnom predgrađu Kragujevca. U publikaciji „Bagremar – oktobar 1941”, profesor Zirojević je objavio imena 122 Srbina, Jevreja i Roma koji su streljani u tom naselju. Pored spomenika u Bagremaru postavljena je i spomen-ploča. Ove godine, prvi put od raspada SFRJ, kragujevačkim komemorativnim svečanostima prisustvovaće i članovi Udruženja antifašističkih boraca Hrvatske.

Autor: B. K.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Bededa nemačkog sveštenika: Srbi su, dakle, milovali decu …

Njemci strijeljali 2.190 Srba 1941. godine

Sto civila za jednog Njemca – u kojeg puca čudak obijesni …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top