Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Штрбац: Све вријеме отворена сезона лова на Србе

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је да је у Хрватској све вријеме отворена “сезона лова” на Србе и да се у четири жупанијска суда надлежна за ратне злочине скоро свакодневно суди припадницима српског народа.

Жупанијски суд у Загребу (Foto: Arhiva/Anto Magzan/Pixsell)
Жупанијски суд у Загребу (Foto: Arhiva/Anto Magzan/Pixsell)

Штрбац је навео да нема седмице да се у сваком од тих жупанијских судова не суди двојици или тројици Срба у два до три предмета.

Он је подсјетио да је на посљедњем списку процесуираних, који је Хрватска предала Србији, било 1.396 имена, те да је од тога око 650 осуђених, а око 300 под истрагом.

Прије двије године, додао је Штрбац, оборен је рекорд са 86 нових лица оптужених за ратне злочине током једне године у Хрватској, док је прошле године било нешто мање, али је годишњи просјек у посљедњих десет година 35 новооптужених.

“Још има доста тога – ове године, као и претходних, увијек је неколико десетина нових људи процесуирано тако што се отвори истрага, која прераста у оптужницу. То се стално нешто ради, то је веома динамичан посао, сезона лова на Србе је нон-стоп отворена, нема ловостаја”, оцијенио је Штрбац.

Према његовим ријечима, осим хиперпродуктивности, хрватско правосуђе одликује и јединствен метод у вредновању исказа свједока на суђењима за ратне злочине, јер је пракса показала да ако и један једини свједок Хрват да исказ супротан свједоцима одбране Србима, српска свједочења ће суд сматрати да нису вјеродостојна.

Штрбац је објаснио да је тако, на примјер, осуђена медицинска сестра Зорана Банић, прво на 15, па на 10, а затим на шест година затвора у случају “Шкабрња” из новембра 1991. године, јер је суд повјеровао баки Хрватици, старој око 80 година којој се учинило да је видјела Зорану, а није повјеровао свједоку Српкињи, која је признала да је била на лицу мјеста.

“Војска и територијалци су извлачили старије људе, јер се пуцало на војску из сваке куће /у Шкабрњи/ и скупили четрдесетак старијих и дјеце. Једна међу њима од осамдесетак је рекла `Па, зар оно није наша Зорана? Ко би рекао да ће она у четнике`”, испричао је Штрбац.

Он је додао да је свједок Нада Пуповац посвједочила да је била на лицу мјеста, навела имена још двије присутне жене и нагласила да Зорана, коју је познавао читав крај, јер је прије рата редовно долазила и давала инјекције, није била у Шкабрњи.

“Ми смо слали слику друге жене, Јасне, која је била и која личи на њу, али бадава – они су је осудили. У случају `Шкабрња` осуђено је много људи. Зорана Банић изручена је из Швајцарске и није се противила изручењу, јер није имала везе са злочином…”, појаснио је Штрбац.

Коментаришући недавну пресуду Жупанијског суда у Загребу којом је, према наводима загребачког “Вечерњег листа”, петоро Срба осудио на укупно 92 године затвора због наводног ратног злочина у Хрватској Дубици, Штрбац каже да је то случај који се води “већ сигурно” десет година у одсуству оптужених.

Он је навео како не сумња да се случај догодио, али да у “Веритасу” не знају да ли су ти људи убијени на описани начин и ко их је убио.

“Осуђени су дали службену одбрану, рекли да немају везе са тиме, и бадава је што је њих пет могло имати своје свједоке, довољно је да неки свједок каже да је и он прошао голготу, али да су га ипак пустили, па да му суд повјерује”, истакао је Штрбац.

Када је ријеч о даљој процедури, Штрбац је навео да Србија своје грађане неће изручити мимо њихове воље, али сматра да је то само до момента када уђе у ЕУ.

“Прије него што уђе у ЕУ, мораће донијети закон о налогу за хапшење за цијелу Европу, што је шири простор од ЕУ. Онда све иде убрзано”, рекао је Штрбац.

Извор: СРНА

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: