Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRPSKO TUŽILAŠTVO U POSJEDU JOŠ JEDNOG SNIMKA

vekaric_bruno.jpg

BEOGRAD, 2. MARTA (SRNA) – Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine došlo je do još jednog snimka koji bi mogao da rasvijetli ko su počinioci zločina ubistva devetoro hendikepiranih srpskih civila u Dvoru na Uni 1995. godine – rekao je Srni zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

„Tužilaštvo je došlo do još jednog snimka koji može da rasvetli koje su jedinice učestvovale u zločinu u Dvoru na Uni“, rekao je Vekarić, navodeći da ne može da govori o sadržaju novog snimka, niti izvoru.

Vekarić je naveo da srpsko tužilaštvo na osnovu dobijenih snimaka pokušava da utvrdi koje su jedinice počinile taj zločin.

On je naveo da i srpsko tužilaštvo posjeduje izvještaju jedinice UN, poslat dan nakon masakra u Dvoru na Uni 1995. godine.

„Večernji list“ je objavio da se u tom izvještaju navodi da su članovi danskog bataljona vidjeli egzekuciju pet hendikepiranih i starijih ljudi, koju su počinili, kako vjeruju, pripadnici Petog korpusa Armije BiH, ali da ne može da komentariše taj izvještaj.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je ranije da se snimci, do kojih je Tužilaštvo došlo tokom boravka u Kopenhagenu 24. i 25. januara, podudaraju sa iskazima svjedoka, danskih vojnika, koji su u to vrijeme bili u sastavu danskog bataljona u Dvoru na Uni.

Na tim snimcima se vidi kako vojnici ulaze u Dvor na Uni, a datum snimanja odgovara danu masakra.

U Dvoru na Uni 8. avgusta 1995. godine je ubijeno devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti, tokom ofanzive hrvatskih snaga.

O zločinu u Dvoru na Uni ponovo je počelo da se govori kada je u aprilu prošle godine danski list „BT“ prenio priču bivšeg pripadnika snaga UN u Hrvatskoj Jana Velendorfa o zločinu, koja do tada nije bila poznata široj javnosti.

Prema Velendorfovom svjedočenju, danski vojnici iz UN, stacionirani u Hrvatskoj u vrijeme hrvatske akcija „Oluje“, nisu reagovali kada su ljudi u maskirnim uniformama (bez oznaka), pred njihovim očima 8. avgusta 1995. godine ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti, koji su se sakrili u školi u Dvoru na Uni.

Srpski mediji su objavili da, prema navodima svjedoka i do sada pregledanih video-snimaka, sumnja se da su masakr srpskih civila u Dvoru na Uni počinile specijalne jedinice pod komandom Tomislava Merčepa (60), ratnog pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Hrvatske.

Prema opisu uniforme i onome što se može vidjeti na video-snimcima, takve zelene uniforme nosili su pripadnici specijalnih jedinica pod komadom Merčepa.

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac je ranije rekao Srni da srpska strana ima dokaze da su Dvor na Uni već 7. avgusta uveče držali pripadnici hrvatske vojske i da je ovaj, kao i mnoge zločine u operaciji „Oluja“, počinila jedna hrvatska jedinica prilikom čišćenja terena, ne štedeći nikoga.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: