fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srpski narod u BiH nosi Boga u srcu svom

Patrijarh srpski Irinej u Foči

FOČA , 12. MAJA – Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je u Foči služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave Bogoslovskog fakulteta i Bogoslovske škole „Svetog Vasilija Ostroškog“.

Patrijarh Irinej je svetu arhijerejsku liturgiju služio u hramu u krugu ove visokoškolske institucije, uz sasluženje više arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

„Naš blagosloveni srpski narod u BiH nosi Boga u srcu svome, nosi Hrista u duši svojoj i okuplja se i sabira oko svetih hramova svojih. To su činili preci naši, sveti Nemanjići i njihovi potomci. Daj, Bože, da i mi to činimo i u našem vremenu i da se na taj način pokažemo dostojnim sledbenicima njihovim ne samo po imenu nego i po veri i ljubavi njihovoj“, rekao je patrijarh srpski u besjedi.

On je naveo da cijeli pravoslavni narod danas slavi Svetog Vasilija Ostroškog i da danas nema nijednog kontinenta na kugli zemaljskoj, a da nema hrama posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom.

„On i danas čini sveta i božanska čudesna dela. Čini Hristom koji je u njemu. Gospod Bog je našem narodu mnogo dao, dao je sve ovo što vidimo ali najveći njegov dar je u svetim ljudima koji su Boga nosili i koji su sijali božanski mir ovom blagodeti“, istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da je takve ljude Gospod slao u vremenima kad su bili najpotrebniji srpskom narodu. „Kad se naš narod našao na raskrsnici kojim putem da krene na Istok ili na Zapad u tom sudbonosnom trenutku pojavio se u našoj istoriji Sveti Sava koji nam je proputio put Bogu, Hristu, koji je zauvek naš narod obrnuo ka Istoku, jer je latinska izreka – svetlost je sa Istoka“, rekao je patrijarh Irinej.

Njegova svetost patrijarh srpski je dodao da su Srbi stradali zbog te svoje pravoslavne vjere u istoriji, ali da je to stradanje u ovom svijetu privremeno i kratko jer Gospod nagrađuje vječnom besmrtnom slavom.

„U drugom sudbonosnom vremenu kad smo se nalazili između dve sudbonosne propagande, rimske i osmanlijske propagande, kada je naš narod trpio i stradao zbog svog imena i vere, mnogi su se pokolebali i promenili i veru i ime. Za njih jedan veliki njihov književnik kaže da su se našli između neba i zemlje, iz svog su naroda izašli a oni kojima su prišli nisu ih nikada srcem prihvatili i ostali su da vise između neba i zemlje“, naveo je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je u besjedi podsjetio da se u tom teškom vremenu, u vremenu strašnog zuluma javio Sveti Vasilije Ostroški koji je istinu pravoslavnu propovijedao riječima i zbog toga je mnogo postradao.

„Dakle, danas je Ostrog mesto hodočašća, mesto pokoljenja ne samo za pravoslavne i nepravoslavne, mali srpski Jerusalim.

Mnoge je zadržao da ne skrenu na pravog puta. I u našem vremenu poslao je jednog velikog čoveka čiju duhovnu veličinu još ne uviđamo ali će budućnost otkriti kolika je ta ličnost. To je veliki vladika žički Nikolaj“, podsjetio je patrijarh Irinej.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej naveo je da Srbi mogu da budu ponosni jer su stradalni narod, ali narod koji je stradao za istinu i pravdu i to je neiscrpno bogatstvo i snaga pred Bogom. „Mnogi su i u proteklom ratu na ovim prostorima stradali samo zato što su bili Srbi i pravoslavne vere i to u strašnim mukama i stradanjima“, zaključio je patrijarh srpski Irinej.

Nakon liturgije obavljena je litija oko hrama, a potom je patrijarh srski Irinej prelomio slavski kolač.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: