Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

СОКОЛСКА ЧЕТА У БРАТИШКОВЦИМА

Датум објаве: понедељак, 11 маја, 2015
Величина слова: A- A+

Соколи

Соколи

Видовдан jе 1935. прослављен од сокола на Далматинском Косову. На Видовдан Книнско соколско окружjе (друштва Книн, Дрниш, Кланац, Сиверић и Кистање) приредило jе jавни час. Јавном часу присуствовала су скоро сва друштва жупе Шибеник-Задар. Друштво Шибеник учествовало jе своjом музиком и великим броjем свог чланства. Изjутра су стигли возови са соколима и гостима. Ванредним возом, коjим су дошли соколи из Шибеника, допутовао jе патриjарх Варнава са своjом пратњом. Пред станицом jе формирана поворка са три музике, 6 соколских застава, масом чланова соколских друштава, чета и грађанима. После подне одржан jе jавни час, на коме су наступиле све категориjе у простим вежбама. На прославу Видовдана на Далматинском Косову дошли су патриjарх Варнава са пратњом, подбан Приморске бановине Здравковић, сенатор Десница, бивши министар Суботић, командант книнског гарнизона генерал Терзић са официрима и велики броj наjвиђениjих људи Северне Далмациjе. На свечаности jе присуствовало преко 12.000 људи, од коjих jе било преко 2.000 сокола из жупе Шибеник-Задар на челу са старешинством жупе. (1)

Соколска чета у Братишковцима приредила jе 11 jула 1937. jавни час. На часу су учествовале све околне соколске чете и друштво Шибеник са вежбачима на справама. Соколска друштва Шибеник и Станковци послали су своjе музике коjе су наизменично свирале. После подне по доласку гостиjу из  Шибеника, Скрадина и околних места, била jе поворка, у коjоj jе учествовало више стотина сокола. У поворци су свирале обе музике. Клицало се краљу и Југославиjи. У 5 сати почела jе jавна вежба на коjоj jе наступило чланство, нараштаj и деца, а потом вежбачи на справама  Соколског друштва Шибеник. Нарочити успех су постигла су деца и нараштаj. Вежбачи из Шибеника одушевили су сеоске соколе своjим прецизним вежбама на справама. После вежбе деца су рецитовала  народне песме о соколству, Соколскоj Петровоj петолетници и погибиjи краља Александра.  У чланку у „Соколском гласнику” истакнуто jе да jе  чета  Братишковци показала да и село може доста да даде кад се у њему истински соколски ради. (2)

Соколска чета у Братишковцима, друштво Кистање, жупа Шибеник-Задар, у оквиру Соколске Петрове петолетке, подигла jе воћњак „Краља Петра II”, коjи jе имао 1.000 комада трешања и jабука. Одржала jе течаj за неписмене. Подигла jе спомен-чесму „Витешког Краља Александра  I Уjединитеља” и положила камен темељац своме соколском дому. Освећење спомен-чесме „Витешког Краља Александра  I Уjединитеља” и  полагање  камена темељца   соколском дому извршено jе 23. октобра 1938, и тиме наjдостоjниjе прослављена двадесетогодишњица  ослобођења и уjедињења. Помен краљу Александру и свим жртвама палим за слободу, освећење  спомен-чесме „Витешког Краља Александра  I Уjединитеља” и  камена темељца   соколском дому извршио jе епископ далматински др. Иринеj Ђорђевић, уз асистенциjу великог броjа свештеника. Спомен-чесми су кумовали др. Никола Суботић, министар, др. Константин Доброта, адвокат из Скрадина и Мато Бедрица, трговац. У име Савеза сокола присуствовао jе  Паве Ковачев, старешина Жупе Шибеник-Задар. Били су начелник скрадинске општине Никола Драгишић, велики приjатељ соколства, чланови матичног друштва, суседних чета, соколска музика из Шибеника, представници разних власти и многоброjни родољубиви сељаци и грађани. (3)  Соколска чета jе засадила воћњак коjи jе заузимао површину од 15.000 кв. м. Засадила jе око 1.000 садница трешања, jабука и ораха. Чета jе разделила своjим члановима око 1.000 комада разних воћних садница, да их засаде на своjим имањима.(4)

Соколска чета у Братишковцима успела jе после великих напора да 1941. подигне и  покриjе своj дом. Чланови чете добили су моралну и материjалну помоћ жупе. Сматрали су да не могу успешно да наставе своj рад на препороду свог краjа на свим пољима народног живота без потпуно готовог Соколског дома. Кроз дом су требала да буду оживотворена сва национална стремљења чланова чете. (5)

 

Пише: Саша Недељковић члан Научног друштва за историjу здравствене културе Србиjе

Напомене :

  1. „Прослава Видовдана на Далматинском Косову”, „Соколски гласник“, Љубљана, 5 априла 1935, бр. 30, стр. 7;
  2. „Соколска чета  Братишковци”, „Соколски гласник“, Београд, 21 август 1937, бр. 25, стр. 8;
  3. „Освећење спомен-чесме „ВитешкогКраља Александра  I Уjединитеља” и полагање  камена темеља   соколском дому у чети Братишковци”, „Соколски гласник“, Београд 8 новембра 1938, бр. 41, стр. 3;
  4. „Кратке вести из нашег соколства”, „Соколски гласник“, Београд, 17 новембар 1939, бр. 46, стр. 2;
  5. Веселин Доброта, „Још jедан соколски дом на селу”,  „Соколски гласник“, Београд, 28 фебруар 1941, бр. 9, стр. 7;

 

Везане виjести:

СОКОЛИ У БЕТИНИ КОД ШИБЕНИКА – Jadovno 1941.

СОКОЛИ НА КОРЧУЛИ – Jadovno 1941.

Рад Савез Сокола у духу словенске узаjамности

рад сокола на косову и метохиjи у међуратном периоду

Руско Соколство у Краљевини Југославиjи

СОКОЛСКО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ КОСОВСКЕ БИТКЕ

СОКОЛИ НА СЛЕТУ У ЗАГРЕБУ 1924.

СОКОЛИ У ЈАСЕНОВЦУ – Jadovno 1941.

НАПАДИ НА СОКОЛСКА ДРУШТВА У БАНОВИНИ ХРВАТСКОЈ …

СОКОЛИ И МЛАДА БОСНА – Jadovno 1941.

Соколи у борби против клерикализма у Западноj … – Jadovno 1941.

РАД СОКОЛА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ – Jadovno 1941.

САВЕЗ СОКОЛА У ПРИПРЕМИ ОДБРАНЕ ОТАЏБИНЕ – Jadovno …

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top