fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЈЕШЕЊА

Милица Котур и Дане Малешевић на коференциjи за новинаре

Милица Котур и Дане Малешевић на коференциjи за новинаре


Министарство просвjете и културе Републике Српске расписало jе анонимни међународни конкурс за израду идеjног урбанистичко-архитектонског рjешења Мемориjалног центра у Спомен-подручjу Доња Градина, коjи ће бити смjештен на око 4,5 хектара површине.

Министар просвjете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао jе да ће центар имати шест диjелова – прилазни плато, макету логора Јасеновац и Доња Градина, затим музеj, административни и образовно-истраживачки центар са техничким блоком, плато за комеморациjе и манифестациjе, вjерске обjекте Срба, Јевреjа и Рома, и споменике жртвама и настрадалоj дjеци.

Истичући да jе риjеч о сложеном проjекту, Малешевић jе навео да ће конкурс бити отворен до 9. новембра, те да ће наjбољи пристигли радови, коjи задовољаваjу пропозициjе, бити награђени и откупљени.

„Прва награда jе 25.000 КМ, друга 15.000 и трећа 10.000 КМ, а два откупа по 3.000 КМ“, рекао jе Малешевић на конференциjи за новинаре и додао да већ има заинтересованих за достављање тендерске документациjе.

Он jе рекао да ће наредне године бити израђене прве грађевине у оквиру Мемориjалног центра, али да ће изградња, наjвjероватниjе, траjати више година.

Малешевић jе подсjетио да jе Доња Градина стратиште великог броjа Срба, Јевреjа и Рома.

Вршилац дужности помоћника министра за културу Милица Котур истакла jе да оваj центар мора бити jединствен са „Спомен-подручjем Доња Градина“, али да не нарушава амбиjент и мир коjи Доња Градина има.

„Обjекти могу бити наjвише до девет метара висине. Комплекс мора бити архитектонски и пеjзажно усклађен, да не ремети визуру, да буде препознатљив и видљив са свих страна“, рекла jе Котурова.

Народна скупштина Републике Српске закључком од 28. децембра прошле године задужила jе Владу Српске да без одгађања покрене поступак за израду проjекта Мемориjалног центра у „Спомен-подручjу Доња Градина“.

На основу овог закључка Министарство просвjете и културе и Јавна установа „Спомен подручjе Доња Градина“ потписали су споразум о провођењу поступка jавне набавке, као и других правних радњи у вези са овим конкурсом.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ТЕНДЕР ЗА ИДЕЈНО РЈЕШЕЊЕ МЕМОРИЈАЛНОГ ЦЕНТРА

ОЧЕКИВАЊЕ ВЕЛИКОГ ОДЗИВА НА МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС

УТВРЂЕН ПРОГРАМ МЕМОРИЈАЛНЕ АКАДЕМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА

ЈАСЕНОВАЦ – ЈАДОВНО 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: