Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Raskol u pravoslavlju: Moskva prekida sve odnose sa Carigradom

Datum objave: ponedeljak, 15 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Sinod Ruske crkve, koji danas zaseda u Minsku, odlučuje o odgovoru Vaseljenskoj patrijaršiji.

Foto: Večernje novosti

Sinod Ruske pravoslavne crkve danas će prvi put u istoriji zasedati u glavnom gradu Belorusije Minsku, a kako je najavljeno, reagovaće na najnovije odluke Vaseljenske patrijaršije, koja je minule nedelje započela proceduru davanja autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima.

Carigradski patrijarh Vartolomej ignorisao je crkvene kanone i pokrenuo proceduru davanja tomosa, uprkos protivljenju jedine priznate pravoslavne crkve u Ukrajini koja je lojalna Moskovskoj patrijaršiji.

RASKOLNICI BEZ ANATEME U RPC su posebno ogorčeni što je carigradski patrijarh skinuo anatemu sa raskolnika samoproglašenog patrijarha Filareta Denisenka (89) i Makarija Maletiča, koji je na čelu druge raskolničke crkve koja sebe naziva Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom. – U zabludi su oni koji misle da nas odlukom Carigradske patrijaršije o davanju autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima mogu izolovati – kazao je mitropolit Ilarion.

Ruski patrijarh Kiril je u Minsku izjavio da se zasedanje Sinoda RPC u Belorusiji poklapa sa 1.030 godina od krštenja Rusije i zajedničke hrišćanske istorije.

– Nadam se da će Pravoslavna crkva naći snage da prebrodi krizu i sačuva jedinstvo koje je toliko potrebno za duhovni preporod naših naroda – rekao je Kiril.

Kriza u pravoslavlju biće ovih dana i tema razgovora patrijarha srpskog Irineja i poglavara Antiohijske patrijaršije Jovana Desetog, koji boravi u poseti SPC. Moguće je čak i da dvojica poglavara sastave zajedničku izjavu o pridržavanju kanonskog poretka i osudi raskolništva.

Pred sednicu Sinoda Ruske crkve postoji samo jedna dilema – hoće li odnosi sa Carigradskom patrijaršijom biti momentalno raskinuti ili će se sačekati da patrijarh Vartolomej uruči tomos raskolnicima iz Kijeva. Zasada su prestale zajedničke molitve i spominjanje patrijarha Vartolomeja, tako da su šanse za pomirenje u bližem periodu posle svega što je izgovoreno samo teoretske.

Mitropolit Ilarion, zadužen za spoljne poslove Moskovske patrijaršije, kazao je minulog vikenda sasvim jasno:

“Mi nikada nećemo ići na kompromis ako se krše kanoni i ako su odluke usmerene protiv naših vernika.”

Za razliku od suzdržanog patrijarha Kirila, mitropolit Ilarion nije krio svoje razočaranje. Ocenio je da odluke Carigradske patrijaršije nisu istorijske nego “razbojničke” i da ta tema treba da bude na dnevnom redu svih pravoslavnih crkava.

Mitropolit Ilarion ističe da iza odluke patrijarha Vartolomeja stoji i Amerika, koja je zainteresovana da oslabi Rusku pravoslavnu crkvu.

Očevidno zadovoljan, samoproglašeni patrijarh Filaret je izjavio da treba da počnu pripreme za održavanje Sabora ujedinjenja ukrajinskih pravoslavnih crkava, na kojem će biti izabran poglavar kome će carigradski patrijarh Vartolomej uručiti akt o autokefalnosti.

Predsednik Ukrajine Porošenko prisustvovao je juče mitingu podrške autokefalnosti ukrajinske crkve u Kijevu, zajedno sa poglavarom te crkve.

Autor: Branko Vlahović

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

Jedinstvo duha u svezi mira. Čuvati veru, izbeći raskol

EKSKLUZIVNO Ruski mitropolit: Srbi su na raskršću, moraće da izaberu (video)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top