Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Рањеници довезени на Маркале

Датум објаве: уторак, 8 новембра, 2011
Величина слова: A- A+

Petronijevic

Шеф тима одбране бившег председника РС, Радована Караџића, Горан Петрониjевић каже да jе посебан тим коjи се бавио истрагом догађаjа из фебруара 1994. године на пиjаци Маркале у Сараjеву, недвосмислено доказао да jе реч о муслиманскоj манипулациjи, те да за то постоjе и живи сведоци.

– Веома пажљиво смо се бавили случаjем Маркале и у истрази смо недавно дошли до неколицине људи, коjи су наводно рањени током експлозиjе за коjу jе оптужена српска страна. Али, ти људи су нам признали да су заправо рањени на другим местима, неколико дана раниjе и да су на пиjацу довезени из болнице Кошево.

Ти људи ће се поjавити и у Хагу да то посведоче?

-Већина се и даље плаши за своj живот, али учинићемо све да се барем неки од њих буду потенциjални сведоци, односно дођу у Хаг и сведоче. Међутим, све и да то одбиjу, сакупили смо довољно необоривих доказа да jе у питању jедна од наjвећих медиjских манипулациjа у двадесетом веку коjа jе заташкавана у врху наjмоћниjих држава света.

Шта jе то заташкавано?

– На суђењу ћемо демонтирати оваj случаj до наjситниjег детаља. Али, jако jе занимљиво да се званична верзиjа о броjу настрадалих коси са броjем настрадалих са снимка Маркала одмах после експлозиjе. Притом, неко ће морати напокон да обjасни како jе могуће да тадашњи председник Француске, Франсоа Митеран у свом дневнику напише да му jе и тадашњи генерални секретар УН Бутрос Бутрос Гали рекао да су муслимани фабриковали инцидент на Маркалама, а да затим нико не зна како jе нестао извештаj француских воjника коjи су први дошли на лице места.

Докле сте стигли у истрази око Сребренице?

– У досадашњоj истрази смо открили имена више стотина муслимана коjи су уредно евидентирани као сребреничке жртве, њихове породице примаjу по 500 конвертибилних марака на име шехидских пензиjа, а они  су живи и здрави. Већина и даље живи у Босни, али има и људи коjи су по Америци, Немачкоj, Шваjцарскоj. Не могу да кажем да ли смо и са ким од њих разговарали, али jе довољно рећи да ће бити jако занимљиво пратити суђење Караџићу.

Одбрана генерала Младића недавно jе добила списак са именима свих жртава Сребренице?

– Ма они нису добили ништа. Добили су списак коjи смо и ми раниjе добили и у коме су углавном непотпуни подаци с коjима не може да се уради ништа. Па те листе наводно убиjених у Сребреници су очигледан пример манипулациjе, jер нико не може да ме убеди да пред краj 20 века ниjе било могуће да се сазна како се неко тачно зове, ко му jе отац, коjи му jе матични броj.

Живи на списку мртвих

Прича о живима на списку убиjених у Сребреници ниjе нова?

– Наравно да ниjе нова, али jе углавном сматрана као српска провокациjа или аболициjа jедног злочина. Ново jе то да jе све више муслимана коjи исто то тврде, а ми ћемо раскринкати оваj случаj како бисмо елиминисали кривично дело геноцида из оптужнице. У краjњем случаjу, ваљда jе циљ и Хашком трибуналу да се утврди права истина о броjу страдалих, али и броjу стрељаних у Сребреници тог jула 1995. године.

Сведочиће и Акаши

Недавно jе и Јасуши Акаши рекао да ниjе било информациjа ко jе испалио гранату?

– Сасвим jе могуће да ће се и он поjавити на суђењу Караџићу, jер планирамо да изведемо око 500 сведока, махом људи коjи су одлучивали и знали праву истину. Јер и Радован Караџић и ми, као његови сарадници, jедино што желимо jесте да се напокон сазна права истина о рату у Босни. Та истина jе важна због жртава и њихових породица, али и због даљег суживота народа у Босни. Маркале и Сребреница су две наjвеће манипулациjе током рата и када њих раскринкамо Караџић више неће имати пуно посла како би се одбранио.

Извор: vesti-online.com

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top