Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Прва биографија Драгише Васића

Књига Милоша Тимотијевића о српском интелектуалцу и патриоти. Волео је свој народ, али га је често и критиковао

Драгиша Васић у униформи
Драгиша Васић у униформи

Борба за српску националну идеју и демократију била је окосница живота Драгише Васића, уметника, правника, ангажованог интелектуалца, политичара, академика, војника у свим ратовима од 1912. до 1945. године. Он је био учесник или непосредни сведок најважнијих догађања која су потресала српско друштво у првој половини 20. века. Васићева личност и делатност биле су изузетне, комплексне и противречне, баш као и време у коме је живео.

Зато је велики догађај објављивање књиге “Драгиша Васић и српска национална идеја”, историчара др Милоша Тимотијевића, у издању “Службеног гласника”. То је прва биографија великог интелектуалца и индивидуалисте, својеврстан приручник за разумевање нашег турбулентног времена које је изданак драматичне Васићеве епохе, речено је на промоцији у књижари “Гласник”.

– Ова књига отвара питање шта је то национална идеја и зашто је она као “назадна” и данас на удару “левичара” и “модерниста” – рекао је историчар др Коста Николић. – У ствари је обрнуто: реч је о сукобу колективизма, у који су нас увели комунисти, а који траје и данас, са индивидуализмом који рађа напредне и модерне идеје. Васић је радио управо то, о традицоналним идејама размишљао је на модеран начин.

О Васићевом индивидуализму говоре чињенице: у Први балкански рат је ушао као заклети монархиста, а из Великог рата је изашао као непоколебљиви републиканац. У међуратном периоду је на суду бранио истакнуте комунисте Симу Марковића и Спасоја Стејића оптуженог за атентат на краља Александра. У Другом светском рату био је један од оснивача и идеолог равногорског покрета, због чега је све до рехабилитације 2009. био под стигмом злочинца.

– Васић је волео свој народ, али га је и жестоко критиковао – каже Тимотијевић. – Био је потпуно посвећен националној идеји и демократији, али никада није хтео да зарађује на њима. Дивио се британском либерализму и демократији, али је био противник повезивања Србије с Енглеском, свестан да се њени интереси никад неће поклопити са српским. Васић се залагао за повезивање с Русијом, чак и у време комунизма, јер је ову идеологију сматрао за пролазну.

Историчар Милош Тимотијевић
Историчар Милош Тимотијевић

АРХИВИ ЈОШ ЗАТВОРЕНИ

Живот Драгише Васића није потпуно расветљен, јер неке тајне крију још неотворени архиви, каже Милош Тимотијевић:

– Васић је одстрањен 1943. из блиског окружења Драже Михаиловића на захтев Британаца, а само се пртпоставља разлог. Његова лична преписка с Михаиловићем у којој између осталог критикује бахатост једног броја команданата и бораца ЈВуО завршила је код Александра Ранковића, а овај ју је дао Добрици Ћосићу. Овај је поклања Мирославу Крлежи и ту јој се губи траг. Крлежа је пре рата често долазио код Васића и претпоставља се да је у преписци било нешто што је желео да сакрије.

Аутор: Б. Субашић

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Бећковић: Србија гата, а други одлучују | Јадовно 1941.

Страшан нам је џелат одузео младост | Јадовно 1941.

МИЛО ЛОМПАР: МИРОСЛАВ КРЛЕЖА, ОСИОНИ НЕГАТОР …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: