fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ново светло на ратне године

Историчар Немања Девић обjавио књигу „Смедеревски краj у Другом светском рату“. Резултат истраживања jе и попис 4.100 жртава и непознати детаљи о кључним догађаjима.

Немања Девић jе прекопао многе архиве у земљи и иностранству
Немања Девић jе прекопао многе архиве у земљи и иностранству

СТОТИНЕ пређених километара, мноштво саговорника, фотографиjа, испричаних животних прича и страдања стало jе на странице књиге „Смедеревски краj у Другом светском рату“ младог историчара Немање Девића, коjа ће у уторак бити представљена у Задужбини Илиjе М. Коларца. Девић jе истраживање започео jош као средњошколац, обилазећи села у Шумадиjи и Поморављу и истражуjући страдања 1941-1945.

Тада jе обjавио књигу „Истина под кључем“. „Новости“ су тада прве писале о младом историчару, гимназиjалцу. Године истраживања истоj теми донеле су више слоjева, нове закључке и сазнања.

Како тада, тако и сада, истраживао jе сам, без помоћи државе, откриваjући многе непознате чињенице, расветљуjући историjу свог родног краjа. Ниjедан део Србиjе нема овако детаљно пописане жртве и догађаjе у Другом светском рату и непосредно након њега. Обишао jе 52 села у три општине – родноj Смедеревскоj Паланци, Смедереву и Великоj Плани. Да би дошао до приватне документациjе политичке емиграциjе путовао jе у Велику Британиjу, Америку и Канаду. Истраживао jе, између осталих, и архиву Гестапоа и донедавно затворену документациjу БИА.

ПОПИС ЖРТАВА ДЕВИЋ

наjављуjе да ће до краjа године изаћи и други део овог истраживања, са детаљним пописом свих жртава. Први део, са поднасловом „Људи и догађаjи“, обjављен jе у издању Института за савремену историjу.

– Резултат истраживања jе и попис 4.100 жртава, са свим пратећим подацима – прича Немања Девић, коjи jе сада докторанд историjе Филозофског факултета у Београду. – Ту су чињенице коjе бацаjу ново светло на смедеревску експлозиjу 1941. године, на деловање Димитриjа Љотића, на четнички злочин у селу Друговац, револуционарни терор ослободилаца 1944… Подаци показуjу да jе много више људи страдало у злочинима и одмаздама грађанског рата, него у сукобима са окупатором.

У поглавља књиге уткана су многа породична сећања коjа су шест децениjа била забрањена. Отваране су породичне шкриње, чуване у подрумима.

– Књига се бави прецима, али намењена jе потомцима, jер они наjчешће и не знаjу на коjоj страни су се њихови дедови борили за идеале. Прошлост jесте затамњена, али док њу не истражимо и расветлимо, док се не суочимо са истином, не можемо ни да одредимо правац коjим ћемо ићи у будућности – поручуjе Девић.

Немања Девић jе прекопао многе архиве у земљи и иностранству
Немања Девић

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Сувише тихо одлазе наjбољи међу нама – Jadovno 1941.

Живи живот – Jadovno 1941.

Пребирући по успоменама – Jadovno 1941.

Страшна годишњица за Смедерево: Кад jе погинуло пола града …

Грађански рат у Србиjи 1941-1945

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: