Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Над Србима на КиМ 500 нових злочина

Милан Петровић, руководилац Тужилаштва за ратне злочинe, за “Новости” о новим оптужницама, сарадњи у региону и захтевима Загреба

Милан Петровић
Милан Петровић

Тужилаштво за ратне злочине преузело је више од 500 предмета из тужилаштава опште надлежности у којима је, махом, реч о злочинима на КиМ над Србима и лојалним Албанцима. Направили смо заједничку стратегију са Службом за откривање ратних злочина МУП Србије, па су активности ка рашчишћавању и решавању ових случајева у току.

Ово, за “Новости”, открива руководилац Тужилаштва за ратне злочине, заменик тужиоца Милан Петровић.

* Да ли ћемо променити закон који регулише надлежност за ратне злочине, што од нас тражи Хрватска?

– Ово питање је, нажалост, изашло из домена права и пребацило се у сферу политике, и користи се кад је потребно извршити политички притисак на Србију. Никаквих дилема нема да се Закон о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине може спроводити у односу на све починиоце ратног злочина. Нема проблема који не можемо да решимо с колегама из Хрватске да нема њиховог Закона о ништетности.

* Очекујете ли да ће у Хрватској доћи до суђења одговорнима за злочине почињене над Србима у “Олуји”?

– Покренули смо неколико великих предмета за злочине над Србима у “Олуји”. Једино регионалном сарадњом можемо доћи до истине и правде за жртве. Подсећам вас да се потенцијални починиоци налазе у Хрватској. Сарадња са Државним одвјетништвом РХ није прекинута, али је у стагнацији.

* Често се могу чути замерке на мали број оптужница које “излазе” из вашег Тужилаштва…

– У последњем обраћању Савету безбедности УН главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц констатовао је ограничени напредак Тужилаштва за ратне злочине. Током 2016. подигнуто је осам нових оптужница, а у 2015. само две. У овим оптужницама регионална сарадња је била кључ. Истичем случај Сребренице. У предмету “Штрпци” спровели смо додатну истрагу, чији завршетак очекујем ускоро. У предметима ратних злочина које тренутно обрађујемо има око 2.000 жртава.

* Очекујете ли да ће суд у Хагу, који ће процесуирати бивше припаднике ОВК, бити имун на политичке притиске?

– Познајем специјалног тужиоца Дејвида Швендимена и истражитеље који раде на овим случајевима и немам разлога за сумњу да ће они учинити све да дође до процесуирања многобројних злочина које су починили припадници ОВК.

* Шта се дешава са откривањем масовних гробница?

– Заједно са Владином Комисијом за нестале и МУП, све чинимо да дођемо до тајних гробница. То радимо и за тајне гробнице на територијама БиХ, Хрватске, на КиМ. Значајне су нам и информације од релевантних невладиних организација. Тренутно имамо неколико предистражних радњи које могу да доведу до откривања тајних гробница у Србији.

* Када ће Србија добити тужиоца за ратне злочине?

– Поступак избора тужилаца је у току, па очекујем да ће се то десити брзо.

ПОМОЋ У СЛУЧАЈУ “ВЕЛИКИ ПАРК”

* Босанско тужилаштво за ратне злочине управо је подигло оптужницу за убиство осморо припадника ЈНА српске националности у Великом парку, у Сарајеву, априла 1992.

– Случај “Велики парк” је резултат добре регионалне сарадње нашег тужилаштва са Тужилаштвом БиХ. На основу протокола о сарадњи, колегама из Тужилаштва БиХ смо доставили доказе и информације које смо прикупили о овом случају.

Аутор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

Извор: НОВОСТИ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: