Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ISTRAGA O ZLOČINU PREUSMJERAVA SE NA NIŽERANGIRANE?

SARAJEVO, 14. OKTOBRA (SRNA) – U toku, pravcima i sadržaju istrage o zločinu nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine promijenilo se mnogo toga, a optužnica protiv odgovornih za ovaj zločin mogla bi biti podignuta do kraja godine, piše sarajevski nedjeljnik „Slobodna Bosna“.

Prema navodima ovog lista, odbrana lica koja su bila prvoosumnjičena za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj mjesecima je razrađivala i kreirala startegiju kojom bi se odgovornost za taj zločin sa višeg i srednjeg nivoa civilne i vojne vlasti prebacila na najniži, odnosno na vlasti sarajevske opštine Stari Grad.
„Nastoji se dokazati da je sarajevska opština Stari Grad 3. maja, a i nakon toga, bila svojevrsna država u državi, da je imala autonomnu, paralelnu civilnu i vojnu infrastrukturu nad kojom `više instance` nisu imale kontrolu po vertikali“, piše „Slobodna Bosna“.
U tom smislu kao indikativan prenosi se iskaz tadašnjeg šefa Centra službi bezbjednosti Sarajevo Bakira Alispahića, dat Tužilaštvu BiH, da je on imao naredbu Predsjedništva BiH da se ne napada vojni konvoj u kojem su se nalazili Alija Izetbegović i komandant Druge armijske oblasti JNA Milutin Kukanjac.
Alispahić tvrdi da „nije raspolagao sredstvima veze putem kojih bi o tome informisao policajce na terenu“, a slične iskaze dali su i drugi visokorangirani i srednjerangirani civilni, vojni i policijski zvaničnici osumnjičeni za zločin u Dobrovoljačkoj, navodi sarajevski nedjeljnik.
Svi su oni, prema pisanju „Slobodne Bosne“, rekli da nad događajima u Dobrovoljačkoj niko nije imao efektivnu kontrolu osim čelnih ljudi opštine Stari Grad.
„Slobodna Bosna“ zaključuje da bi sve ovo moglo značiti da će eventualna optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj obuhvati čelne ljude „odmetnute“ opštine Star Grad uz tvrdnju da niko nad njima nije imao kontrolu niti autoritet.
U napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, ubijena su 42 vojnika, ranjeno 73, a zarobljeno 215 pripadnika JNA.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: