Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ИСТРАГА О ЗЛОЧИНУ ПРЕУСМЈЕРАВА СЕ НА НИЖЕРАНГИРАНЕ?

САРАЈЕВО, 14. ОКТОБРА (СРНА) – У току, правцима и садржаjу истраге о злочину над припадницима ЈНА у Добровољачкоj улици у Сараjеву 1992. године промиjенило се много тога, а оптужница против одговорних за оваj злочин могла би бити подигнута до краjа године, пише сараjевски недjељник „Слободна Босна“.

Према наводима овог листа, одбрана лица коjа су била првоосумњичена за злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкоj мjесецима jе разрађивала и креирала стартегиjу коjом би се одговорност за таj злочин са вишег и средњег нивоа цивилне и воjне власти пребацила на наjнижи, односно на власти сараjевске општине Стари Град.
„Настоjи се доказати да jе сараjевска општина Стари Град 3. маjа, а и након тога, била своjеврсна држава у држави, да jе имала аутономну, паралелну цивилну и воjну инфраструктуру над коjом `више инстанце` нису имале контролу по вертикали“, пише „Слободна Босна“.
У том смислу као индикативан преноси се исказ тадашњег шефа Центра служби безбjедности Сараjево Бакира Алиспахића, дат Тужилаштву БиХ, да jе он имао наредбу Предсjедништва БиХ да се не напада воjни конвоj у коjем су се налазили Алиjа Изетбеговић и командант Друге армиjске области ЈНА Милутин Кукањац.
Алиспахић тврди да „ниjе располагао средствима везе путем коjих би о томе информисао полицаjце на терену“, а сличне исказе дали су и други високорангирани и средњерангирани цивилни, воjни и полициjски званичници осумњичени за злочин у Добровољачкоj, наводи сараjевски недjељник.
Сви су они, према писању „Слободне Босне“, рекли да над догађаjима у Добровољачкоj нико ниjе имао ефективну контролу осим челних људи општине Стари Град.
„Слободна Босна“ закључуjе да би све ово могло значити да ће евентуална оптужница за злочин у Добровољачкоj обухвати челне људе „одметнуте“ општине Стар Град уз тврдњу да нико над њима ниjе имао контролу нити ауторитет.
У нападу на колону ЈНА у Добровољачкоj улици у Сараjеву у маjу 1992. године, убиjена су 42 воjника, рањено 73, а заробљено 215 припадника ЈНА.

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: