fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vašington post: Uznemirujuća događanja u Hrvatskoj

Ono što se događa u Hrvatskoj u vezi sa formiranjem nove Vlade je uznemirujuće iz demokratske i evropske perspektive, piše američki informativni veb-sajt „Vašington post“ i dodaje da je, poslije Poljske i Mađarske, Hrvatska još jedna članica EU koja je zabrazdila u radikalnu desnicu.

Zagreb Foto: RTRS
Zagreb Foto: RTRS

U novoj hrvatskoj Vladi ima ministra sklonih revizionizmu i fundamentalizmu. Poslije izbora koji su donijeli izjednačen rezultat lijeve i desne opcije i dužih postizbornih pregovora, desnica je napravila koalicijuju sa MOST-om, koji je pokušao da se predstavi kao opcija bliža centru, ali je blizak radikalnom vjerskom miljeu, piše u tekstu.

„Vašington post“ ukazuje na novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji „savršeno otjelovljuje ovu radikalnu koaliciju“. Za njega je istorija Drugog svjetskog rata „hipoteza“ koju su diktirali pobjednici, a on sam skloniji je poraženoj strani, navodi autorka teksta Karolin Fure.

Ona podsjeća na njegovu sliku u ustaškoj uniformi i dodaje da je Hasanbegović bio član neoustaške grupacije.

Fureova navodi da je Hasanbegović kao istoričar puno pisao o projektu udruživanja muslimana i pronacistički nastrojenih katolika protiv zajedničkih neprijatelja.

On je izjavio je da su oni koji govore o islamofašizmu dio moćnog jevrejskog lobija čiji je cilj nanošenje štete percepciji koja postoji o muslimanima.

U tekstu u „Vašiington postu“ navodi se da je novi hrvatski ministar kulture bošnjački musliman, što ga ne sprečava da ima zajedničke opsesije sa radikalnim katolicima i ukazuje na protivljenje homoseksualnom braku.

Fureova navodi da je i savjetnik premijera Tihomira Oreškovića takođe član grupe „Opus dei“, kojoj je bliska čitava Vlada. Taj savjetnik je, kako se navodi, takođe vodio kampanju protiv homoseksualnog braka.

„Najluđa stvar u čitavoj priči je put samog premijera, koji je izronio ni od kuda. Službeno ne pripada niti jednoj stranci, nije bio na izborima. Jedva govori hrvatski, sa snažnim kanadskim naglaskom. Dolazi iz kanadske dijaspore, prethodno je bio vezan uz farmaceutsku industriju. Potpuno neočekivano taj prividno neutralni čovjek, katolički orijentisan, postao je premijer. Makar na papiru“, piše američki list.

Stvarni šef te čudne koalicije zapravo je Tomislav Karamarko, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, koji je nepopularan i radikalan, ali podržava ministra kulture, svog štićenika, dodaje „Vašington post“.

U tekstu se napominje da Karamarko slavi što je Vlada napokon sastavljena od onih „koji se znaju prekrižiti“. To je terminologija koja se u doba ustaštva koristila za stigmatiziranje konvertita (pravoslavaca ili Jevreja) koji su emigrirali da bi izbjegli zlu sudbinu.

Iako građani nisu glasali za ovakvu opciju, ova bi članica EU mogla zakoračiti unazad, zaključje „Vašiington post“.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Ustaštvo u Hrvatskoj: Crnokošuljaši paradirali Zagrebom

Amnesti internešnal: Hrvatska i dalje diskriminiše Srbe i Rome

Hasanbegović ponovio da je jedina istinska pobeda Hrvata ona u ratu iz 90-tih

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: