Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Грађани опасних намера

Уништавање ћириличних табли у Вуковару

Уништавање ћириличних табли у Вуковару

Још од самог оснивања групациjе познатиjе под називом „Стожер за обрану хрватског Вуковара“ било jе jасно како помало успавана идеjа антисрпства, нетрпељивости и мржње према свему српскоме добиjа нови замах, али и jасне политичке контуре, прво кроз сам стожер, а затим и кроз Хрватску демократску заjедницу са своjим сателитима и на концу кроз градско веће града Вуковара.
Ћирилица у том контексту , jасно да ниjе узрок проблема овога града и ове државе, па ни саме српске заjеднице у Републици Хрватскоj, она jе само врх леденог брега проблема са коjима се Срби у граду Вуковару, али нажалост и остатку Републике Хрватске, у оваквоj атмосфери неразумевања, нетоларанциjе и несношљивоти сусрећу.

Сjаjан jе то маневар да се jавности баци песак у очи и скрене пажња са дискриминаторског односа ка наjвећоj мањинскоj заjедници почев од запошљавања, станарских права, нерегистрованих школа, нерешеног статуса пензионера и радника српске националности, крчмења и отимања српске земље и многих других.
Осим тога, случаj „ћирилица“ сjаjна jе прилика за национално острашћивање и дизање тензиjа у предвечерjе предстоjећих парламентарних избора и покушаjа доласка на власт групациjе грађана опасних намера у међувремену суђене за злочиначко удруживање пред институциjама Републике Хрватске, познатиjе као Хрватска демократска заjедница.
Припадници исте те организациjе у граду Вуковару, заjедничким снагама са стожерашима, чекићарима, декларисаним проусташама (коjи у jавности певаjу усташке песме) и осталим „демократама“ те поглаварима града, данас доносе статут овог измученог града, укидаjући ћирилицу баш као што jе то „поглавник“ своjевремено налагао, бесумучно насрћући на крхко поверење и суживот, на толеранциjу и искрену наду у боље сутра свих становника Вукаовара, тешко изграђиваних у претходне готово две децениjе. Али и насрћући на Устав и законе Републике Хрватске, те основне демократске принципе и вредности коjих jе Република Хрватска потписница.
А Устав и закони су ту jасни и не могу се селективно и у складу са дневнопилитичким потребама тумачити и примењивати. Закон jе закон и био добар или лош, свиђао се некоме или не, док jе на снази мора се безусловно примењивати.

Теориjа како „jош ниjе време за примену закона“ jе краjње неозбиљна и иритантна уколико долази од људи коjи су у позициjи да доносе прописе и статут града, те би самим тим морали бити упознати са законима и Уставом Републике Хрватске . Не постоjи добро, нити лоше време за примену закона. Закон се примењуjе даном усваjања у хрватском Сабору, односно даном обjаве у Народним Новинама, то jе напросто тако и нема, нити може бити другачиjег тумачења.
С тврдњом како поjедени закони вређаjу нечиjе осећаjе коjа долази као аргумент за насртање на мањинска права, људско достоjанство и темељне демократске вредности, чак би се могао сложити, jер не постоjи закон коjи би свима угодио, то ниjе нити смисао закона, али се без обзира на све закон мора поштовати. Функциjа сваког закона jе правно уређење друштва како би се избегли хаос и анархиjа, исти онаj хаос коjи су стожераши, чекићари и остали грађани опасних намера изазвали на улицама Вуковара насрћући на институциjе властите државе. Управо то jе флагрантан пример зашто свака уређена држава мора осигурати дословну примену закона, како би избегла хаос и безвлашће. Управо то jе пример зашто нити jедна групациjа, мањинска или већинска не може и несме бити изнад закона.

Замислимо на тренутак да српска заjедница или било коjа друга незадовољна властитим статусом, одлучи не плаћати ТВ претплату ? Замислимо на тренутак да обртници или пољопривредници незадовољни своjим статусом одлуче не плаћати порез Републици Хрватскоj ? Замислимо на тренутак да власници скупоцених и брзих аутомобила у Републици Хрватскоj, одлуче да им се не свиђаjу ограничења коjа им намеће закон о саобраћаjу, те они сматраjу како ниjе право време за примену таквог закона, те да jе њихово легитимно право да возе 180 км/х кроз насељена места !? Постоjи ли jош увек потреба да jош jедном поjашњавам коjе су последице када се одређена групациjа стави изнад закона !?
Идеjу да се град Вуковар прогласи местом посебног пиjетета апсолутно поздрављам и подржавам. Краjње jе време да jедни другима погледамо у очи, да заjеднички обиђемо сва места страдања грађана и града Вуковара, те да видимо и учимо из примера овог напаћеног града где нас воде нетолеранциjа, мржња и затуцаност, те непоштавање закона.
Реакциjа из српске заjеднице након свега несме да изостане, наравно у складу са Уставом и законима Републике Хрватске. Срби мораjу инсистирати на институционалноj заштити своjих права и не наседати на jефтине трикове и провокациjи. Срби у овоj држави нису реметилачки фактор нити траже било шта више од онога што им законом припада.
Политичко jединство унутар саме српске заjеднице jе jедини инструмент и гарант за остваривање и очување права српске заjеднице, последња ствар коjу си Срби могу дозволити jе политичко размимоилажење. Ускостраначки и дневно политички интереси мораjу бити подређени темељним интересима наше заjеднице, стога апелуjем на челне људе политичких странака са српским предзнаком на jединство и разумевање. Сваки будући неразуман и себичан страначки политички иступ, може бити кобан по броjност и положаj читаве српске заjеднице у републици Хрватскоj.

И да се вратимо одакле смо и почели, на ћирилицу. Вратимо се накратко четврт’ века уназад, вратимо се у време кад су у граду Вуковару сва деца учила ћирилицу, вратимо се у време када jе наjвећи привредни гигант у граду и jедан од наjвећих у бившоj држави „Комбинат Борово“ броjао око 24 000 запослених, данас их jе тек нешто више од 600. Вратимо се у време када jе животним стандардом оваj град предњачио у бившоj СФРЈ, време Вупика, Вутекса, Луке Вуковар, време пуних новчаника, време одлазака на море… Да, то jе исто оно време када су сва деца учила и знала ћирилицу…
Пробудимо ли се пак у отрежњуjућоj стварности, наћи ћемо се у граду авети, граду и држави из коjих млади свих националности беже главом без обзира. Зар и даље веруjете да jе ћирилица њихов проблем ?

У Вуковару, 18. августа 2015.

СРПСКА НАРОДНА СТРАНКА
Председник извршног одбора Горан Челар

Извор: СРПСКИ НАРОДНИ ФОРУМ

 

Везане виjести:

Историjско понављање: Почне са ћирилицом, заврши се …

ПОЛИТИЧКИ ПРОГРАМ ХДЗ-а ЈЕ ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ …

Вуковар: И званично укинули ћирилицу – Jadovno 1941.

ЛУПАЊЕ ЋИРИЛИЧНИХ ТАБЛИ БЕЗ ОДЈЕКА

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: