Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Дража, суд, Јасеновац

Дража jе, у новоj Југославиjи, као ратни злочинац требао Хрватима и то су им српски комунисти даровали

Ратко Дмитровић

Ратко Дмитровић

РЕХАБИЛИТАЦИЈА Драже Михаиловића не може избрисати злодела четничког покрета почињена у сарадњи с нацистима и фашистима током Другог светског рата коjа су на овим просторима донела велике патње и страдања – изjавила jе председница Хрватске, Колинда Грабар Китаровић, 14. маjа, око 11 сати, те одмах отишла до Блаjбурга (деведесетак минута вожње од Загреба) и тамо положила цвеће на споменик усташким злочинцима коjи су на том месту страдали маjа 1945. године. Може ли ово да се разуме, и како? Поручуjе ли Колинда, речима и делима, да jе Дража био фашиста а Павелић ниjе, да су четници били сарадници нациста а усташе сарадници, шта знам, Енглеза, Американаца? Неупућен посматрач могао би из предоченог извући баш такав закључак.

Како jе Драгољуб Михаиловић, скупа са четничким покретом, постао ратни злочинац и да ли jе био ратни злочинац? Хаjдемо на чињенице и логику. Дража jе водио покрет чиjи су припадници чинили злочине, чак страшне злочине. Тачно. А коjи то оружани покрет на овим просторима за време Другог светског рата ниjе чинио злочине? Оставимо на страну усташе, то су монструми, поремећене звери, наjстрашниjи крволоци коjе познаjе Европа, па да видимо да ли су злочине чинили, на пример, комунисти, партизани? Јесу, то више нико не спори. Само у Београду и околини, за свега неколико месеци, 1944/1945. убили су наjмање 30.000 Срба, припадника интелектуалног, културног, привредног слоjа српског друштва коjе се ни до данас ниjе опоравило.

Комунистима jе, по осваjању власти требао баланс између два наjвећа народа нове државе; тако су Срби добили “фашисте” на челу с Михаиловићем. Изjедначени су усташе и четници. У потпуности, у свему. Комунисти су у тоj поставци били анђели, милосрдници, ослободиоци, спасиоци.

Тек почетком деведесетих бивши Југословени сазнали су да jе Лозница била први од Немаца ослобођени град у поробљеноj Европи и да су га, краjем августа 1941. године ослободили четници Драже Михаиловића, под командом потпуковника Веселина Мисите; да jе 1942. године у Америци снимљена радио-драма “Четници” у коjоj глуме велике филмске звезде Орсон Велс и Винсент Праjс; да jе Холивуд за време Другог светског рата снимио филм “Четници – борбена герила”; да jе наjпознатиjи светски магазин “Таjм” 1942. на насловноj страни обjавио портрет Драже Михаиловића с насловом “Орао Југославиjе”; да jе Дражу одликовао амерички председник Труман… О томе се ћутало 45 година. Због оног баланса.

Комунисти, српски и хрватски, рећи ће да jе Дража сарађивао с Немцима. А они, комунисти? Осам дана након проглашења НДХ у Загребу jе потписан споразум између усташа Будака и Лорковића на jедноj и комуниста Бакарића и Хебранга на другоj страни.

Титови партизани никада нису чак ни покушали да нападну, ослободе, униште логор Јасеновац. Мисли ли неко да jе то било случаjно?

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Рехабилитациjа – помирењe или отварање старих рана?

Рехабилитован Дража Михаиловић

Ратко Дмитровић

Јасеновац – Јадовно 1941.

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: