fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Derventa: Logoraši čekaju izručenje „krvnika“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sudbih.jpg

Logoraši apeluju na što brže deportovanje Damira Lipovca, uhapšenog u Holandiji

DERVENTA – Udruženje ratnih zarobljenika iz Dervente zadovoljno je zbog nedavnog hapšenje Damira Lipovca (44) u Holandiji, nekadašnjeg zloglasnog komandanta logora „Poljari“, zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Posavini 1992. Ali, preživeli svedoci njegovih brutalnosti upozoravaju da njegovim pukim hapšenjem pravda ni izbliza nije zadovoljena.

Navode najsvežiji primer klasične nepravde u slučaju nedavno preminulog logoraša Mileta Kuzmanovića (55) i njegovog tamničara i mučitelja Azre Bašić (55). Reč je, kako je naš list pisao, o jednom od ključnih svedoka koji, nažalost, nije dočekao suočavanje i deportaciju „krvave Azre“ iz SAD.

„Novosti“ otkrivaju detalje zlodela nekadašnjeg zapovednika logora u Poljarima. Naš list je, naime, imao uvid u dosije Damira Lipovca, na osnovu kojeg su mu nakon višegodišnjeg skrivanja u Holandiji na krvave ruke napokon stavljene lisice. U tim papirima stoji da je on na krajnje okrutan način lično ubio dva srpska civila.

– Reč je o zločinima od 8. do 13. juna 1992. u logoru „Poljari“, gde je Lipovac, kao komandant tog logora i pripadnik vojne policije Hrvatske vojske, lično ubio Borisa Stjepanovića i Boru Markovića – precizira za naš list Drago Knežević, predsednik Udruženja ratnih zarobljenika Derventa.

Prema iskazima više svedoka-logoraša, Lipovac je u večernjim časovima na krug logora izveo Borisa Stjepanovića i prekratio mu život ispalivši u njega više rafalnih hitaca iz automatske puške.

– Lipovac je potom i ostale zarobljene srpske civile isterao na krug logora, među kojima i Boru Markovića. Uz psovanje četničke majke, nije se zadovoljio „samo“ njegovim premlaćivanjem. Naredio je Bori da zine i, gurnuvši mu puščanu cev u usta, usmrtio ga sa više hitaca – deo je šokantnog svedočenja preživelih derventskih logoraša.

Osim ovih, oni „krvnika iz Poljara“ konkretno terete i za mnogobrojna druga zlodela, među kojima i lomljenje kostiju, čupanje zuba, nanošenje opekotina, pljačku srpskih civila logoraša…

Derventski logoraši, međutim, zahtevaju da se pravosuđe BiH hitno dodatno angažuje na deportacijama dželata i upozoravaju da je sve manje živihLipovac svedoka njihovih zlodela.

– Uz Azrina zverska mučenja, Mileta Kuzmanovića dokrajčilo je i višegodišnje iščekivanje njene deportacije iz SAD – prenosi Drago Knežević ogorčenje i stavove preživelih logoraša.n N. ĐURIĆ

OSUMNjIČENI U INOSTRANSTVU

ZLOGLASNI zapovednik iz logora „Poljari“, Damir Lipovac, treća je osoba „na čekanju“ u inostranstvu, osumnjičena za ratne zločine nad više od 500 derventskih Srba. Reč je, uglavnom, o civilima iz Čardaka i drugih ovdašnjih naselja, uhapšenih na Vaskrs 1992. u okupaciji regularne hrvatske vojske i domaćih hrvatsko-muslimanskih paraformacija.

– Osim sada Lipovca, godinama iz SAD čekamo izručenje i zloglasnih čuvara Azre Bašić i Almaza Nezirovića. Mnogi umiru, ali ima još dosta nas logoraša spremnih da posvedoče o njihovim zverskim zločinima – ističe Drago Knežević.

 

Izvor: Večernje Novosti

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: