fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Brčko: Pravosnažne presude za zlostavljanje Srba

Apelacioni sud distrikta izrekao je pravosnažne presude kojima je za ratne zločine u prijeratnoj opštini Brčko osudio Galiba Hadžića /68/ na dvije godine i deset mjeseci, a Nijaza Hodžića /55/ na jednu godinu zatvora, saopšteno je iz lokalnog Tužilaštva.

Tužilaštvo Brčko distrikta
Brčko Tužilaštvo    Foto: RTRS

Optužnica iz 2010. godine je obojicu, u više tačaka, teretila za fizička i duševna zlostavljanja zatvorenih civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, vršenih 1992. godine na nekoliko lokacija na području Gornjeg Rahića, južno od Brčkog.

Osnovni sud je u prvostepenom postupku Hadžića proglasio krivim po većini tačaka optužnice, dok ga je za određen broj radnji koje su mu stavljene na teret oslobodio optužbi, te ga osudio na tri godine zatvora.

S druge strane, Hodžić je nepravosnažno proglašen krivim po svim tačkama optužnice, koje je sud sve okvalifikovao kao radnje zlostavljanja ratnih zarobljenika i izrekao mu kaznu jednogodišnjeg zatvora.

Rješavajući po žalbama na prvostepenu presudu Apelacioni sud je djelimično preinačio odluku Osnovnog suda, oslobodivši Hadžića optužbe po jednoj tački optužnice, a za preostale ga proglasio krivim izričući mu jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i deset mjeseci, dok prvostepena presuda Hodžiću nije mijenjana.

Galib Hadžić je tako pravosnažno osuđen za zlostavljanje tri civila i devet ratnih zarobljenika, čime je počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, Nijaz Hodžić za zlostavljanje pet ratnih zarobljenika, odnosno za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane Vijesti:

Kajtazi i Pekić uhapšeni zbog ratnog zločina nad srpskim civilima

Uhapšen Senad Pekić zbog ubistva dva Srbina

Uhapšen zbog zločina nad Srbima u Bukviku …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: