fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bramerc i Tadićeva bez odgovora na pitanja srpskih udruženja

Predstavnici udruženja Republike Srpske proisteklih iz proteklog rata na sastanku sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom i vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić izrazili su nezadovoljstvo procesuiranjem ratnih zločina i nisu dobili odgovor zašto su u tom procesu u povlaštenom položaju većinski narodi u Hrvatskoj, BiH i na Kosmetu.

Nedeljko Mitrović Foto: SRNA
Nedeljko Mitrović Foto: SRNA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je novinarima u Banjaluci da na jučerašnjem sastanku predstavnici ove organizacije, Saveza logoraša i Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske nisu dobili odgovor na to pitanje od Bramerca i Tadićeve.

On je naveo da podaci pokazuju da je mali broj Hrvata u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine, da presude padaju u drugostepenim postupcima, a da su pred Sudom BiH od ukupnog broja osuđenih za ratne zločine njih oko 10 odsto Bošnjaci, a 70 odsto Srbi.

Mitrović je novinarima u Banjaluci rekao da je na jučerašnjem sastanku izrazio nezadovoljstvo radom pravosuđa BiH na osnovu Strategije za procesuiranje ratnih zločina, a prvenstveno ratnih zločina na području Broda, Sijekovca, Mrkonjić Grada, Podrinja, na području Hercegovine, te u slučajevima „Dobrovoljačka“ i „Tuzlanska kolona“.

„Izrazili smo i nezadovoljstvo procesuiranjem pojedinačnih slučajeva, kao što je slučaj Atifa Dudakovića, za koga nam je još 2008. godine rečeno da će krajem te godine početi proces. Isto nam je rečeno i 2012. i 2013. godine. Mislim da je četiri-pet tužilaca imalo taj predmet, ali on nije još dovršen“, rekao je Mitrović.

On je dodao da su udruženja iz Srpske na sastanku izrazila nezadovoljstvo onim što je planirano sa arhivom Haškog tribunala, te da je zatraženo da i Banjaluka ima slobodan, direktan ulaz u njegovu elektronsku arhivu, za koju je planirano da bude dostavljena informativnom centru u Sarajevu.

Mitrović je rekao da su predstavnici udruženja na sastanku iskazali nezadovoljstvo i procesom traženja nestalih Srba.

Veljko Lazić iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila rekao je da će ova organizacija tražiti povećanje porodične invalidnine za narednu godinu.

Prema njegovim riječima, to bi moglo biti urađeno na način da se neutrošena sredstva budžetskog granta iz ove godine prebace u narednu i da budu iskorištena za povećanje invalidnina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mitrović: Nema odustajanja od obilježavanja mjesta stradanja …

Mitrović: Riješiti pitanje srpskih žrtava rata prije …

Mitrović: Sporost u izdavanju naredbi za ekshumacije …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: