Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BiH štiti zločinca Dudakovića

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/dos-dudakovic.jpg

Da li pravosudne institucije BiH imaju snage da izdaju nalog za hapšenje i privedu Atifa Dudakovića, bivšeg komandanta Petog korpusa RBiH zbog ratnog zločina?

Ovo je pitanje koje se već godinama provlači u javnosti, ali konkretnog odgovora još nema. Dokaza za zločine Petog korpusa ima i previše u Tužilaštvu BiH, a nedavno je iz Republike Srpske otišao još jedan izveštaj protiv Atifa Dudakovića i korpusa kojim je komandovao.

U izveštaju su čak i snimci sa naredbama Dudakovića da se streljaju dva civila u Bihaću, ali i da se pale srpska sela. Ipak, ni ovo nije dovoljno Tužilaštvu BiH da Dudakovića izvede pred lice pravde.

U lancu onih koji štite Dudakovića nalaze se mnogi bivši i sadašnji političari. Prema rečima sagovornika “Novosti”, među njima se izdavajaju Haris Silajdžić, koji je Dudakovića vodio po tribinama Stranke za BiH, pa lideri SDA – Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović i čitava plejada Bošnjačkih političara još iz ratnih vremena koja ima svoje ljude u pravosuđu BiH.

Staša Košarac, šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih RS kaže za “Novosti” da ne veruje da će Tužilaštvo BiH izvesti Dudakovića pred Sud BiH.

– Očigledno postoje krugovi, kako u političkom delu predstavnika Bošnjaka tako i u Tužilaštvu BiH, koji štite svim mogućim sredstvima Atifa Dudakovića. Čak i deo međunarodne zajednice ne dozvoljava da se Dudaković procesuira, jer bi onda na videlo izašli mnogi zločini koje su počinili Bošnjaci i karakter rata u BiH bi bio znatno drugačiji. Politika je duboko ušla u Tužilaštvo BiH i stopira ovaj proces. Svima je jasno da postoje neoborivi dokazi u Tužilaštvu BiH protiv Dudakovića i Petog korpusa, ali reakcije nema – ističe Košarac.

On dalje kaže da se mnogi u BiH boje istine o ratu u BiH.

– To se, pre svega, odnosi na Federaciju BiH i njihov politički vrh. Sve dok se pred pravosuđem ne otvori priča o lancu odgovornosti Bošnjaka u ratu, neće moći da se govori o pravom radu pravosuđu BiH i jednakom odnosu prema svim žrtama rata – poručio je Košarac.

Rok – 1. jul 2013.

Rukovodilac Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih Goran Krčmar, izjavio je da ima saznanja da je 1. jul 2013. godine rok za završetak istrage koju Tužilaštvo BiH sprovodi protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića. On je izjavio da je ovu informaciju Operativnom timu prilikom nedavne posete Banjaluci potvrdila zamenik glavnog tužioca BiH Vesna Budimir.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Vezane vijesti:

POD ISTRAGOM DUDAKOVIĆ I 21 OFICIR

DUKIĆ: USKORO HAPŠENjE ATIFA DUDAKOVIĆA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: