Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

БиХ штити злочинца Дудаковића

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/dos-dudakovic.jpg

Да ли правосудне институциjе БиХ имаjу снаге да издаjу налог за хапшење и приведу Атифа Дудаковића, бившег команданта Петог корпуса РБиХ због ратног злочина?

Ово jе питање коjе се већ годинама провлачи у jавности, али конкретног одговора jош нема. Доказа за злочине Петог корпуса има и превише у Тужилаштву БиХ, а недавно jе из Републике Српске отишао jош jедан извештаj против Атифа Дудаковића и корпуса коjим jе командовао.

У извештаjу су чак и снимци са наредбама Дудаковића да се стрељаjу два цивила у Бихаћу, али и да се пале српска села. Ипак, ни ово ниjе довољно Тужилаштву БиХ да Дудаковића изведе пред лице правде.

У ланцу оних коjи штите Дудаковића налазе се многи бивши и садашњи политичари. Према речима саговорника “Новости”, међу њима се издаваjаjу Харис Силаjџић, коjи jе Дудаковића водио по трибинама Странке за БиХ, па лидери СДА – Сулеjман Тихић и Бакир Изетбеговић и читава плеjада Бошњачких политичара jош из ратних времена коjа има своjе људе у правосуђу БиХ.

Сташа Кошарац, шеф Тима за координациjу активности истраживања ратних злочина и тражења несталих РС каже за “Новости” да не веруjе да ће Тужилаштво БиХ извести Дудаковића пред Суд БиХ.

– Очигледно постоjе кругови, како у политичком делу представника Бошњака тако и у Тужилаштву БиХ, коjи штите свим могућим средствима Атифа Дудаковића. Чак и део међународне заjеднице не дозвољава да се Дудаковић процесуира, jер би онда на видело изашли многи злочини коjе су починили Бошњаци и карактер рата у БиХ би био знатно другачиjи. Политика jе дубоко ушла у Тужилаштво БиХ и стопира оваj процес. Свима jе jасно да постоjе необориви докази у Тужилаштву БиХ против Дудаковића и Петог корпуса, али реакциjе нема – истиче Кошарац.

Он даље каже да се многи у БиХ боjе истине о рату у БиХ.

– То се, пре свега, односи на Федерациjу БиХ и њихов политички врх. Све док се пред правосуђем не отвори прича о ланцу одговорности Бошњака у рату, неће моћи да се говори о правом раду правосуђу БиХ и jеднаком односу према свим жртама рата – поручио jе Кошарац.

Рок – 1. jул 2013.

Руководилац Оперативног тима Републике Српске за тражење несталих Горан Крчмар, изjавио jе да има сазнања да jе 1. jул 2013. године рок за завршетак истраге коjу Тужилаштво БиХ спроводи против бившег команданта Петог корпуса Армиjе БиХ Атифа Дудаковића. Он jе изjавио да jе ову информациjу Оперативном тиму приликом недавне посете Бањалуци потврдила заменик главног тужиоца БиХ Весна Будимир.

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Везане виjести:

ПОД ИСТРАГОМ ДУДАКОВИЋ И 21 ОФИЦИР

ДУКИЋ: УСКОРО ХАПШЕЊЕ АТИФА ДУДАКОВИЋА

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: